21-06-2021

Gemeentelijke- en Rijksmonumenten Bloemenbuurt Hilversum behalen hoogste energielabel

Gemeentelijke- en Rijksmonumenten Bloemenbuurt Hilversum behalen hoogste energielabel
Het kán door samen te werken met bewoners, de gemeente en aannemer Aalberts Bouw.

Na 2 jaar hard werken is het dan zover. De 208 woningen van de Alliantie in de Bloemenbuurt Zuid hebben een flinke onderhoudsbeurt gehad. In samenspraak met de gemeente Hilversum, afdeling monumenten, is de oorspronkelijke uitstraling van de Gemeentelijke monumenten (gebouwd 1920-1921 in interbellum bouwstijl) teruggehaald en de uitstraling van de Rijksmonumenten (gebouwd 1911-1912 in eclectische bouwstijl) is verder versterkt. 

En het allerbelangrijkste, alle woningen zijn geïsoleerd en hebben gemiddeld een energielabel A gekregen. Met de aangebrachte isolatie neemt het wooncomfort toe en bespaart de bewoner op gasverbruik, waardoor de energierekening daalt. Hiermee dragen de monumenten bij aan een duurzame toekomst. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van bewoners en extra inspanningen van de aannemer. Er is veel van de bewoners gevraagd, in het bijzonder omdat de bovenverdieping alleen vanaf de binnenkant geïsoleerd kon worden. 

Anne Oosterbaan; “De Alliantie maakt snelle stappen in verduurzaming van de woonvoorraad. Met ruim 54.000 woningen kunnen wij een behoorlijk verschil maken voor het klimaat. De grote uitdaging zit in deze eerste stap: het isoleren van bestaande huurwoningen. Dit maakt de woningen duurzamer en zorgt voor lagere woonlasten voor de huurders. Door zonnepanelen te plaatsen zorgen wij voor energieopwekking en hiermee verlaging van de elektrarekening voor de huurders. Onze grote wens is om ook op monumenten zonnepanelen te plaatsen. Dat is met de huidige strenge regelgeving slechts zeer beperkt mogelijk. Verduurzaming vraagt om een goede samenwerking met gemeente, partners en in het bijzonder met bewoners. Alleen met hun instemming én medewerking kan de stap naar een beter klimaat gemaakt worden.”

Bart Heller; “Dit project in de Bloemenbuurt bewijst het maar weer: verduurzamen en renovatie van monumentale panden gaan prima samen. Het is een feest om te zien met hoeveel zorg en aandacht de Alliantie, in samenwerking met de aannemer en de gemeente, deze arbeiderswoningen heeft verbouwd. Het ziet er prachtig uit!”

Informatiebord
Op het plantsoentje aan de Cameliastraat, bij de gedenksteen voor Mr. J. Hingst  (één van de oprichters van de Arbeiders Bouwvereeniging ‘ABH’ die in 1912 opdracht gaf voor de bouw van de woningen aan de Ericastraat en Egelantierstraat naar ontwerp van de architect E. Verschuijl) is door de gemeente en de Alliantie een bord geplaatst met informatie over de monumentale woningen en de historische vermelding van de verduurzaming in 2021. De gedenksteen van J. Hingst en de Bloemenbuurt Zuid is opgenomen in een Dudok-architectuur wandelroute. 

Monumentenschildje
Alle woningen worden voorzien van een monumentenschildje. De Rijksmonumenten met het bekende oranje/witte schildje en de Gemeentelijke monumenten krijgen het gemeentelijk monumentenschildje uitgegeven door de Hilversumse Albertus Perkstichting. Dit is tevens een ondersteuning voor hun werk ten behoeve van de gemeentelijke monumenten. 

Attentie voor de bewoners
Helaas kon voor de feestelijke oplevering geen gezamenlijke activiteit voor alle bewoners georganiseerd worden. Bewoners ontvangen daarom een cadeaubon voor een smakelijke en koude traktatie. Ook wordt er een kleine duurzame attentie bezorgd. We hopen dat zij hiervan, samen met de buren, zullen genieten!

Gemeentelijke- en Rijksmonumenten Bloemenbuurt Hilversum behalen hoogste energielabel. Het kán door samen te werken met bewoners, de gemeente en aannemer Aalberts Bouw.

“De Alliantie maakt snelle stappen in verduurzaming van de woonvoorraad. Met ruim 54.000 woningen kunnen wij een behoorlijk verschil maken voor het klimaat. De grote uitdaging zit in deze eerste stap: het isoleren van bestaande huurwoningen. Dit maakt de woningen duurzamer en zorgt voor lagere woonlasten voor de huurders. Door zonnepanelen te plaatsen zorgen wij voor energieopwekking en hiermee verlaging van de elektrarekening voor de huurders. Onze grote wens is om ook op monumenten zonnepanelen te plaatsen. Dat is met de huidige strenge regelgeving slechts zeer beperkt mogelijk. Verduurzaming vraagt om een goede samenwerking met gemeente, partners en in het bijzonder met bewoners. Alleen met hun instemming én medewerking kan de stap naar een beter klimaat gemaakt worden.”