17-11-2023

Start bouw De Tafelberg: gedeeld wooncomplex met 290 appartementen

Symbolische start bouw De Tafelberg

Op 16 november is het symbolische startsein gegeven voor de bouw van ‘De Tafelberg’. Een innovatief woonconcept voor 290 jongeren in Amsterdam-Zuidoost. De Tafelberg biedt een plek om te wonen voor studenten, jongwerkenden en jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg. Daarnaast is er ruimte voor maatschappelijke ondernemers om langdurig te huren. De Tafelberg is een initiatief van jeugdhulporganisatie Levvel en woningcorporatie de Alliantie. 

Boom als symbool voor groei

Bewoners van De Tafelberg hebben straks hun eigen woning. Ook zijn er gemeenschappelijke ruimtes waar zij elkaar kunnen ontmoeten en deelnemen aan diverse activiteiten. De Tafelberg wordt gevestigd op de locatie waar tot voor kort De Koppeling, een voormalig behandelcentrum JeugdzorgPlus gevestigd was en daarvoor diende het gebouw als Jeugdgevangenis. Deze plek transformeert van verblijven in geslotenheid naar een open en inclusieve woonomgeving. De Tafelberg heeft tot doel jongeren een goede start te geven in zelfstandig wonen. Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen, het aanbod is schaars. Een plek vinden in de stad kan moeilijk zijn, zeker ook voor (woon)starters en studenten. Tijdens het feestelijke moment gaven Koen Westhoff, directeur de Alliantie regio Amsterdam/Almere, Mariënne Verhoef (bestuurder Levvel) en Hala (een jongere betrokken tijdens verschillende workshops over De Tafelberg) het symbolische startsein voor de start van de bouw. Zij staken de stekker van een lampjesslinger in het stopcontact waardoor een boom verlicht werd. Deze boom wordt in het voorjaar op het binnenterrein geplant als symbool voor groei.

 

Bevlogen kartrekkers

Mariënne Verhoef, bestuurder Levvel: “Ik ben heel erg blij en trots dat de transformatie van dit gebouw waar ooit Jeugdzorgplus werd geboden naar een gebouw waar een community tot stand komt waar jongeren met verschillende achtergronden wonen, samenleven, leren en ontspannen nu in volle gang is. Dit heeft alleen tot stand kunnen komen door de goede samenwerking met veel partijen én bevlogen kartrekkers die voor een droom gegaan zijn en die nu na vele inspanningen bewaarheid zien worden.” 

 

Wonen, werken en groeien

Koen Westhoff, directeur de Alliantie regio Amsterdam/Almere: “Ik ben trots dat we met De Tafelberg, 290 jonge mensen een kans bieden om te wonen in een nieuwe, betaalbare, en duurzame woning. Het voorziet in een enorme behoefte in de stad voor (woon)starters en studenten. De Tafelberg biedt niet alleen een woonplek, hier gaat wonen hand in hand met een bruisende community en ondernemerschap. Het wordt werkelijk een fantastische plek om te wonen, werken en te groeien." 

 

Zuidoost bouwt door

Raoul White, stadsdeelbestuurder Amsterdam Zuidoost: “Wat hier gebeurt past binnen de rijke traditie van stadsdeel Zuidoost. Zuidoost bouwt door. Van oudsher doen we dat al en dat krijgt komende tijd een verdere impuls. Tot 2040 realiseren we in Zuidoost zo’n 44.000 woningen. Onder meer in Amstel III dat transformeert van monotoon kantoorgebied in een bruisende stadswijk. Hiermee gaan we in de groeiende woningbehoefte voorzien. Mooi voor inwoners binnen en buiten ons stadsdeel. Hier gaan we dat verbinden met gemeenschapszin. Ook via ruimte voor maatschappelijke ondernemers. Met behoud van het bijzondere DNA van Zuidoost: saamhorig, divers, ruim en groen, ondernemend, eigengereid en creatief.” 

 

Passende woningen voor starters

In De Tafelberg beschikken bewoners straks over hun eigen studio, variërend in grootte van 22 tot 27 m2. Elke studio is voorzien van een kleine keuken en een eigen badkamer met toilet. Daarnaast is er een wasserette in de lobby voor bewoners. Naast wonen zijn er ook mogelijkheden op het gebied van werken, netwerken en ontspanning. Je kunt samen koken, sporten, spelletjes doen of bijvoorbeeld een filmavond organiseren voor mensen op dezelfde gang. De community wordt ondersteund door ‘team Tafelberg’ dat bestaat uit de community manager, een beheerder, Community Builders, gangmakers en de maatschappelijk ondernemers. Zij zorgen er samen voor dat De Tafelberg een fijne plek is om te wonen. De woningen worden gerealiseerd in samenwerking met de Alliantie Ontwikkeling, Daiwa House Modular Europe, VORM Renovatie B.V., EarthY en NL Architects. 

 

Maatschappelijke werkruimtes

Maatschappelijke ondernemers krijgen een plek binnen De Tafelberg. Er is meer dan 1600 m2 aan ruimte beschikbaar voor verhuur. Dit biedt ondernemers de kans om langdurig een ruimte te huren binnen, de eerste langdurige maatschappelijke werkruimtes in Zuidoost. Het gaat om ondernemers die affiniteit hebben met jongeren en stadsdeel Zuidoost. Denk aan; horeca, sport, (muziek)studio’s, en werkplekken. ProspectEleven is namens Levvel verantwoordelijk voor de invulling van de sociale ondernemers in De Tafelberg.

 

Locatie

De Tafelberg bevindt zich in Amstel III, een dynamisch gebied in ontwikkeling in Amsterdam-Zuidoost. Naast winkelcentra en concerthallen, vind je in Amsterdam-Zuidoost ook volop verborgen pareltjes op het gebied van kunst, cultuur, streetfood en natuur. Langs het spoor en tussen de ArenA en de Ikea komen parken om te sporten en te ontspannen. Tussen de torens komen groene oases met in het midden van de stadswijk het grote stadspark ‘Hondsrugpark’. Ook ben je snel buiten de stad in een mooie groene omgeving.