Nieuws
24-6-2024

Eerste seniorenwoningen Leeghwaterhof opgeleverd

Sleuteloverdracht Leeghwaterhof

De Almeerse Waterwijk vergrijst. Bewoners willen er graag blijven wonen. Vanuit die behoefte is een burgerinitiatief voor meer seniorenwoningen in de wijk ontstaan. Met de bouw van seniorencomplex Leeghwaterhof komt de Alliantie hieraan tegemoet. Het complex bestaat uit 56 appartementen. De eerste bewoners kregen vanochtend hun sleutel.

Bouwen voor de buurt

Op de woningen is de regeling Bouwen voor de Buurt van toepassing. De gemeente heeft daarbij toestemming verleend om bewoners uit Waterwijk, ouder dan 55 jaar, voorrang te geven bij de toewijzing van de appartementen in Leeghwaterhof. Eén van de gelukkige nieuwe bewoners is meneer Weema. De heer Weema vertelt: “Ik kijk echt uit naar een nieuwe start in Leeghwaterhof. Het idee dat er activiteiten worden georganiseerd en dat ik contact kan leggen met andere bewoners, vind ik fijn.”

Samen tegen eenzaamheid

Leeghwaterhof is voorzien van een gezamenlijke ontmoetingsruimte met terras. Daar kunnen activiteiten en bijeenkomsten voor en door bewoners plaatsvinden. De ruimte is niet alleen bedoeld voor de bewoners van Leeghwaterhof. Veel activiteiten zullen ook toegankelijk zijn voor direct omwonenden, zodat er ook verbinding met de buurt ontstaat. Regiodirecteur Koen Westhoff:“ Blijvend contact met elkaar houden is een grote opgave voor ouderen. Wij willen dat stimuleren en faciliteren. We denken dat dit ook bijdraagt aan gemeenschapsgevoel. Wij hopen dat het enthousiasmeert en helpt als de bewoners met elkaar een gemeenschap vormen.”

Samenwerking met De Schoor

Insteek is dat de bewoners zelf activiteiten organiseren en bijwonen. Daarbij worden ze ondersteund door een professional. Koen Westhoff: “We zijn heel blij dat we in De Schoor een fijne samenwerkingspartner hiervoor hebben gevonden. Een opbouwwerker van De Schoor is 20 uur in de week aanwezig en gaat samen met de bewoners een verdere invulling geven aan het programma voor de ontmoetingsruimte. Ook het gebiedsteam van de Alliantie blijft nauw betrokken.”

Het wooncomplex

Het complex is gebouwd door Olde Rikkert Bouw en ontworpen door architectenbureau Atelier Dutch. Beide partijen komen uit Almere. De 56 appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen. Deze zijn met elkaar verbonden via een fietsenberging en een gemeenschappelijke tuin. Beide gebouwen zijn voorzien van een lift. De woningen zijn niet aangepast. Leeghwaterhof is geen zorgcomplex, bewoners moeten hier zelfstandig kunnen functioneren.