Nieuws
11-7-2024

Seniorenhof Rietschuurhof weer een stap dichterbij

Seniorenhof Rietschuurhof in Diemen

Op 1 juli tekenden wethouder Hans Prins namens de gemeente Diemen en Jan van Barneveld, directeur van de Alliantie Ontwikkeling, een intentieovereenkomst voor het ‘Rietschuurhof’. In deze overeenkomst worden afspraken gemaakt over het woonhof speciaal voor ouderen in de Plantage de Sniepbuurt in Diemen.

Rietschuurhof

Het hof komt direct naast de Grote Rietschuur te liggen, een gemeentelijk monument in de Plantage de Sniepbuurt. Het Rietschuurhof wordt een gebouw van 3 verdiepingen met daarin 45 huurwoningen, die allemaal in de middeldure huur of de sociale huur vallen. De woningen zijn bestemd voor actieve senioren die graag zelfstandig willen leven, maar dan wel omringd door goede buren die naar elkaar omkijken. De bewoners delen een grote groene hoftuin.

Duurzaam hof

Wethouder Prins: “Diemen wil een plek zijn waar allerlei mensen fijn wonen; starters, gezinnen en ouderen. De vraag naar veilige en duurzame woningen is groot onder ouderen, en dan zeker naar gelijkvloerse woningen met weinig onderhoud, zonder grote tuin en met een mooie balans tussen privé en goed nabuurschap. Ik ben als wethouder heel blij met de voorgenomen plannen en met de samenwerking met de Alliantie Ontwikkeling. Deze partij staat bekend om haar zorgvuldige aanpak en visie op wonen. We gaan een mooi ontwerp maken voor een duurzaam hof. Samen kunnen we nu echt iets toevoegen aan Diemen.”

Iedereen een passend thuis

Jan van Barneveld, directeur van de Alliantie Ontwikkeling: “De Rietschuurhof wordt een prachtig project dat past bij onze visie op wonen. We ontwikkelen namelijk niet zomaar huizen, maar plekken om te leven. Mooie plekken maken waar mensen zichzelf kunnen zijn en gezond, veilig en verbonden kunnen leven: daar doen we het voor.”

De Grote Rietschuur

De Grote Rietschuur zelf blijft behouden en wordt gerenoveerd. De gemeente Diemen zet het gebouw in de zomer van 2024 te koop en nodigt ondernemers uit om met een passend plan te komen voor het monument. De gemeente vraagt ondernemers om het monument nieuw leven in te blazen en te transformeren tot een Diemense ‘koesterplek’. Oftewel: een herkenbare plek met maatschappelijke betekenis, die geschikt is voor ontmoeting en verblijf. In de zomer van 2024 zullen de verkoopstukken voor de Grote Rietschuur op biedboek.nl verschijnen. De gemeente Diemen nodigt tot die tijd geïnteresseerden van harte uit om zich te melden per email.

Een passend plan

In 2023 werd de grond naast de Rietschuur al eens aangeboden aan de woningcorporaties. Die procedure ging toen niet door. In overleg met de woningcorporaties is het Stedenbouwkundig Programma van Eisen(SPvE) op punten aangepast. De belangrijkste aanpassingen zijn dat er meer woningen mogen komen en dat de Grote Rietschuur uit het project is gehaald en apart verkocht wordt aan een passende ondernemer. De Alliantie Ontwikkeling zag op basis van deze nieuwe aanpak de kans om rond de Grote Rietschuur nieuwe woningen te ontwikkelen.