20-12-2023

Oplevering Parkweelde fase 1

Oplevering Parkweelde fase 1

In de wijk Kruiskamp in Amersfoort bouwt de Alliantie aan het project Parkweelde 3. Hier vervangen we 224 portiekwoningen en 16 kleine seniorenwoningen met 320 sociale huurwoningen en 80 middensegment huurwoningen. Net voor kerst kregen de bewoners van de eerste 111 woningen van Parkweelde fase 1 de sleutel van hun nieuwe (t)huis.

111 woningen opgeleverd

‘De vraag naar betaalbare woningen is groot en neemt de komende jaren verder toe,' vertelt senior gebiedsontwikkelaar Gert Visser. ‘De Alliantie wil meer mensen aan een betaalbare en passende woning helpen. Daarom bouwen we extra woningen en stimuleren we doorstroming. Parkweelde is hier een goed voorbeeld van. Om ruimte te maken, slopen we 224 verouderde portiekwoningen en 16 kleine seniorenwoningen. Hiervoor in de plaats bouwen we 400 nieuwe en duurzame woningen, waarvan 320 sociale huurwoningen en 80 middensegment huurwoningen. Er komen 63 grondgebonden woningen en 337 appartementen. De bewoners van de eerste 111 woningen van fase 1 kregen net voor kerst de sleutel. De overige 103 woningen uit deze fase zijn naar verwachting in maart 2024 klaar,’ licht Visser verder toe.

Parkweelde in 3 fases verdeeld

Fase 1 bestaat uit de sloop van 96 woningen aan de Vasco da Gamastraat en de bouw van 214 nieuwe woningen (147 sociale huurwoningen en 67 huurwoningen in het middensegment). Fase 2 en 3 bestaat uit de bouw van 63 eengezinswoningen (waarvan 13 woningen in het middensegment) en 123 sociale huurappartementen. 

 

Fase 1: de woningen

Fase 1 bestaat uit 2 gebouwen. Het eerste gebouw bestaat volledig uit sociale huurappartementen. Het kleinere gebouw in het tweede gebouw bestaat ook uit sociale huur. De oppervlakte van de sociale huurappartementen is verschillend. Van 49 vierkante meter tot ongeveer 68 vierkante meter. Bijna alle woningen hebben een balkon of terras. Het tweede gebouw bestaat uit middensegment huurwoningen. De middensegment 3-kamer huurappartementen hebben een oppervlakte tussen de 66 en 85 vierkante meter. De keuken heeft inbouwapparatuur en de badkamer en het toilet hebben luxe sanitair. Bijna alle woningen hebben een terras of balkon. Nijhuis heeft de woningen in fase 1 gebouwd. Het ontwerp is van Steenhuis Bukman Architecten. 

 

Duurzaam wonen

Alle woningen zijn gasloos en hebben vloerverwarming. Hiermee verwarm je de woning in de winter en kun je de woning in de zomer (beperkt) koelen. Hiervoor wordt zogenaamde bodemwarmte gebruikt. Alle woningen zijn daarom aangesloten op een algemene installatie. Een groot deel van de woningen heeft 4 of 6 zonnepanelen. 

 

Fase 2 en 3

Koopmans is gestart met de bouw van 186 woningen in fase 2 en 3. De nieuwbouw van fase 2 en 3 bestaat uit 63 eengezinswoningen en 123 appartementen. De eengezinswoningen hebben een schuin dak en op de eerste verdieping zijn de slaapkamers en badkamer. De appartementen bestaan uit 2- en 3-kamerappartementen.

 

Ligging

Parkweelde ligt in de wijk Kruiskamp. In de directe omgeving ligt het Neptunusplein met een groot winkelaanbod, waaronder 2 supermarkten. Het centrum van de binnenstad van Amersfoort is op loopafstand. En de verbinding van het openbaar vervoer is uitstekend.