Passend wonen
14-3-2024

Feestelijke viering officiële oplevering HIER! 

Officiële oplevering HIER!

Op woensdag 13 maart vierden projectbetrokkenen, nieuwe bewoners en omwonenden de officiële oplevering van 165 nieuwe woningen van het project HIER! in Amersfoort. Wethouder Astrid Janssen, Alliantie-directeur Joan van der Burgt, Directeur Profund Kees van Loon en bewoonster Tineke van Nimwegen fleurden de binnentuin op met plantbare flowerhearts met biologische zaden van kaasjeskruid, klaproos, korenbloem, rode klaver, luzerne en dille. Daarna onthulden ze in de hal van een van de gebouwen een pentekening van Amersfoortse illustrator Lex van Elten. 

Pentekening Amersfoortse illustrator

Voor de gloednieuwe woongebouwen HIER! maakte illustrator Lex van Elten speciale skylines van Amersfoort. Deze hangen in de entree van beide gebouwen. Het gaat om een groot doek en één kleinere skyline op folie (120 cm breed) op een raam. Het bijzondere aan de skylines is dat de nieuwe flats waar de kunstwerken in komen te hangen door Van Elten zijn toegevoegd aan de skyline.

HIER!

HIER! bestaat uit 2 gebouwen: één gebouw van ongeveer 23 meter hoog aan het Valleikanaal en een gebouw van ongeveer 60 meter hoog aan de Zangvogelweg. HIER! omvat 165 appartementen, waarvan 58 sociale huurappartementen en 107 vrije sector huurappartementen. Rondom de gebouwen ontstaat ondertussen al een parkachtige tuin. Vanuit deze tuin kun je ook in de ondergrondse parkeergarage komen. Op de begane grond van de 2 gebouwen is ruimte voor bedrijven. Hier vestigt zich een tandarts met lokale roots. Bouwbedrijf van de Ven had de realisatie van het gebouw in handen. Het ontwerp is van de hand van Eentien architecten uit Rotterdam, Jeroen van Bekkum is de architect. De Alliantie kocht het project turn key van HIER! VOF, een samenwerking tussen Profund Vastgoedontwikkeling b.v. en Bouw- en aannemingsbedrijf Schoonderbeek.

De appartementen

‘HIER! biedt ruimte aan 58 sociale huurappartementen’, vertelt gebiedsontwikkelaar Lieuwe Middelbrink. ‘Het gaat om 26 3-kamerappartementen en 23 2-kamerappartementen. De grootte van de appartementen verschilt van 43 tot 69 m2. De meeste appartementen hebben een balkon of terras. We verhuren ook nog 9 2-kamerappartementen in het hoge gebouw in de sociale sector. HIER! omvat verder ook 107 vrije sector huurappartementen in deze toren. In dit gebouw is de keuken inclusief apparatuur. De badkamer en het toilet hebben luxe sanitair. Alle appartementen hebben vloerverwarming. Bovendien zijn de woningen gasloos.’ Met daarbij de klimaatadaptieve daktuin én een deelmobiliteit-hub op het terrein is er echt aandacht voor duurzaamheid.’ Bewoonster Tineke van Nimwegen sprak ook tijdens het officiële gedeelte: “We zijn nu op een 7- in het wonen in HIER!. En gaan voor een 8, met plezier!”

De plek

Op de locatie stond een schoolgebouw, dat eerder in gebruik was door ROC Midden Nederland en tijdelijk onderdak bood aan het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium. Het gebouw is gesloopt, waardoor er ruimte vrijkwam voor woningbouw. Op dit gebied van ongeveer 1 hectare groot is HIER! gebouwd. HIER! ligt dicht bij de binnenstad van Amersfoort met haar vele winkel- en uitgaansgelegenheden en andere voorzieningen. HIER! is goed bereikbaar met de auto, openbaar vervoer en langzaam verkeer en sluit aan op de recreatieve routing langs het Valleikanaal.

Onthulling pentekening HIER!
HIER!