Nieuwbouw
30-1-2024

170 bewoners Jacob Geelbuurt ontvangen sleutel nieuwe woning ‘De Jacoba’

Op 29 januari 2024 reikten we de laatste sleutels uit aan de 170 bewoners van nieuwbouwcomplex ‘De Jacoba’ in de Jacob Geelbuurt. Het markeert een belangrijke mijlpaal voor de bewoners van Amsterdam Slotervaart en de Alliantie in de transformatie van de buurt. Met de verhuizing naar De Jacoba ronden we de herhuisvesting van in totaal 400 bewoners af. 

Vernieuwing van de Jacob Geelbuurt

Sinds 2016 werkt de Alliantie samen met de bewoners van de Jacob Geelbuurt en de gemeente aan de vernieuwing van de buurt. Het resultaat is dat maar liefst 312 woningen zijn gerenoveerd, terwijl er 338 nieuwe woningen zijn gebouwd. Vanaf dit jaar worden er nog eens 232 nieuwe woningen toegevoegd. Ook heeft 98% van de in totaal 903 woningen energielabel A, of zal dit krijgen. Een andere belangrijke stap naar duurzaamheid is ook gezet, aangezien 72% van de woningen gasloos wordt.

Frans de Roos, Gebiedsontwikkelaar de Alliantie: “Samen werken we hard aan de buurt. Deze cijfers zijn meer dan alleen getallen; ze weerspiegelen een gedeelde visie op een duurzame en bloeiende gemeenschap. Daar ben ik trots op, maar ik ben vooral erg trots op de bewoners. De vernieuwing van de buurt is niet voor iedereen even gemakkelijk.”

Bewoner van het eerste uur

Joop Halma was op 29 januari aanwezig bij het uitreiken van de sleutels aan de nieuwe bewoners. In 1957 verhuisde Joop met zijn ouders naar één van de spiksplinternieuwe woningen in de Jacob Geelbuurt. Die woning werd toen nog verwarmd met een kolenkachel. Als lid van de bewonerscommissie is Joop nu betrokken bij de vernieuwing van zijn buurt. In 2018 was hij één van de eerste bewoners die verhuisde uit een te slopen woning. “Ik ben verhuisd naar één van de 76 nieuwbouwwoningen in ‘De Comenius’. Tijden veranderen, op de locatie van mijn oude woning staan nu woningen met vloerverwarming.”

Bijzondere kunstwerken verhuizen mee

Van de al gesloopte gebouwen zijn drie gekleurde tegeltableaus van kunstenaar Leo Braat (1908 – 1982) bewaard gebleven. De Alliantie zorgt ook voor de herhuisvesting van deze drie kunstwerken. Na de renovatie van de kunstwerken is de eerste teruggeplaatst in de gevel van ‘De Jacoba’, op de hoek van het Jacoba Mosselhof en de Jacob Geelstraat. Het tweede tableau wordt geplaatst in complex ‘De Jacob’ dat in maart 2024 wordt opgeleverd. De derde komt in de nieuwbouw van de 184 door de Alliantie nog te bouwen huurwoningen.