Nieuws
1-7-2024

Gemengd wonen project van start in Almere Muziekwijk

Bewoners gemengd wonen project aan Louis Armstrongweg ontvangen sleutel

Woningcorporatie de Alliantie verwelkomde vandaag samen met wethouder Froukje de Jonge van de gemeente Almere nieuwe bewoners in Muziekwijk. Na een verbouwing is het voormalig kantoorpand aan de Louis Armstrongweg volledig verbouwd tot 86 appartementen. ‘Louis’ is het eerste gemengd wonen project in Almere, waar 43 reguliere woningzoekenden samen met 43 statushouders in één complex wonen. De gemeente Almere en de Alliantie werken hier samen om bewoners een vliegende start te kunnen geven in hun nieuwe woonplaats.

Blije bewoners ontvangen sleutel

Shai-D Couvreur ontving de sleutel van haar nieuwe woning uit handen van wethouder Froukje de Jonge (Wonen en Zorg) en Allard Zandstra, Manager Wonen bij de Alliantie. “Ik ben heel blij met de woning” vertelt Shai-D. “De community kant van Louis vind ik heel interessant. Ik ben 22 met een diploma in evenementenorganisatie. Ik word dan ook één van de ‘gangmakers’. Het lijkt mij superleuk om voor al mijn buren iets te organiseren.” Gangmakers zoals Shai-D Couvreur zorgen ervoor dat het fijn is om in ‘Louis’ te wonen. Het zijn actieve bewoners die een verbindende rol hebben en initiatief nemen voor gezamenlijke activiteiten. Ze helpen bewoners wanneer dat nodig is, zodat iedereen zijn weg kan vinden in de samenleving.

Nieuwe plek voor 86 Almeerders

Gemengd wonen is een woonvorm waarbij verschillende gemeenschappen samenkomen en elkaar ondersteunen. In Nederland zijn er al ongeveer 150 van deze gemengde woonprojecten gerealiseerd, wat het succes en de groeiende populariteit ervan onderstreept. Samen in één gebouw wonen met 86 kleine huishoudens gaat niet vanzelf, daar moet je wel wat voor doen. In ‘Louis’ is een ‘community builder’ van Kollektief Thuis aangesteld om de Community te begeleiden. Deze professional wordt ondersteund door ‘gangmakers’ zoals Shai-D. In het complex zijn verder medewerkers van de Alliantie aanwezig. Ook is een speciaal kantoor ingericht waar ook gemeente Almere, Vluchtelingenwerk en netwerkorganisaties regelmatig aanwezig zijn. Zodat nieuwe bewoners makkelijk hun weg kunnen vinden en om ondersteuning kunnen vragen als dat nodig blijkt.

Nieuwe start

Allard Zandstra (Manager Wonen) van de Alliantie: “Ik ben trots dat we 86 huishoudens blij kunnen maken met een nieuwe betaalbare woning. Het aanbod is schaars, een plek voor jezelf vinden kan moeilijk zijn. We zetten samen met de gemeente in op het bouwen van een Community. Louis wordt een plek waar mensen voor elkaar zorgen en samen activiteiten ondernemen.”

Wethouder Froukje de Jonge (Wonen en Zorg): “Voor alle nieuwe bewoners van dit project is dit een start om hun eerste stappen te zetten in een nieuw leven. Zowel voor jonge Almeerders die vaak hun eerste woning hier betrekken, als voor nieuwkomers - nieuwe Almeerders -, die een start maken in de Nederlandse samenleving. Doel is een gemeenschap van inwoners te creëren die elkaar sterker maakt. Het is goed dat we dit samen met partners mogelijk hebben gemaakt, vooral ook omdat er door dit project woningen zijn toegevoegd aan de bestaande woningvoorraad. Woningen die we hard nodig hebben. Complimenten aan iedereen die zich hiervoor heeft ingezet.”

Motivatie onderdeel van toewijzingsprocedure

De toewijzing van de woningen is via een motivatieprocedure verlopen. Geïnteresseerde kandidaten zijn goed geïnformeerd over hun nieuwe woning en het concept ‘gemengd wonen’. Zo zijn er informatiebijeenkomsten georganiseerd en een motivatieronde was onderdeel van de toewijzing van de woningen. Het woongebouw beschikt uitsluitend over tweekamerappartementen, maar er zijn wel verschillende woningplattegronden en woonoppervlaktes variërend van 29 m2 tot 60 m2 met tuin.