Innovatie
20-3-2024

Vanaf nu Biobased aanbesteden voor platte daken

Biobased dakisolatie opgenomen in functioneel Programma van Eisen

We zetten weer een belangrijke stap naar een duurzame toekomst. De Alliantie heeft de biobased dakisolatie van Bauder ECO PIR opgenomen in haar technisch programma van eisen (tPvE). Dit betekent dat we vanaf nu standaard biobased dakisolatie op alle platte daken toepassen.

Pilot fase afgerond

In 2022 begon de Alliantie te experimenteren met biobased dakisolatie. Al snel bleek dat de nieuwe isolatiematerialen ongeveer dezelfde prijs hebben als het standaard (oilbased) isolatiemateriaal dat we vaak toepasten. Daarom bekeek een onderzoeksteam wat nodig was om dit te standaardiseren in onze processen en uitvraag. Het resultaat is dat Bauder ECO PIR, een van de producten waarmee we experimenteerden, nu is opgenomen in ons technisch programma van eisen (tPvE).

Van 60 naar 80% biobased

Tijdens de selectie was de Biobased waarde nog ongeveer 60% van het materiaal gebaseerd op het Mass-Balance principe. Inmiddels is dit al verhoogd naar 80%. Een mooi resultaat en een goede stap in de richting van een duurzamere woonomgeving.

De ontwikkelingen op het gebied van duurzame producten volgen elkaar in rap tempo op. Onze innovatiehub zit ook niet stil. Binnenkort gaan we experimenteren met een nieuw type isolatie. Namelijk met Mycelium, oftewel een schimmel.

Kennisnetwerk

Begin 2022 sloot de afdeling Innovatie van de Alliantie zich aan bij het netwerk: Biobased bouwmaterialen. Dit netwerk maakt onderdeel uit van het expertisecentrum PIANOo. Hierbinnen werkte de Alliantie een project uit om innovatief en biobased aan te besteden. Samen met andere grote partijen leerden we hier van elkaar.