Gooise Warande in Bussum

Verduurzaming seniorenwoningen

Project

Verduurzaming seniorenwoningen 
We gaan de woningen in de Gooise Warande aan de Mezenlaan in Bussum verduurzamen. Het is een bijzonder project, omdat in 72 van de 106 woningen senioren wonen. Voor hen moet zorg altijd binnen handbereik zijn en mogen de werkzaamheden geen belemmering vormen. Daarom stelden we samen met bewoners, aannemer Nijhuis en de Vivium Zorggroep een plan voor de werkzaamheden op.   

Samen verduurzamen 
De bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon in hun woning blijven wonen. Tijdens de verbouwing houden we rekening met de verzorging die een deel van de bewoners ontvangt. Dat betekent dat we dagelijks bekijken welke werkzaamheden we kunnen uitvoeren.  

Duurzaamheid 
Vanaf 2050 moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn. Om dat doel te bereiken zijn we onze woningen al aan het verduurzamen en investeren we in duurzame nieuwbouwwoningen. De verduurzaming van de Gooise Warande is hier een goed voorbeeld van. In het appartementencomplex in Bussum verduurzamen we 106 woningen. Dit is een groot aantal, wat dit project ook bijzonder maakt.  

Woningen


Een duurzame woning is een comfortabelere woning
 
Het appartementencomplex aan de Mezenlaan is in 1957 gebouwd. In die tijd stelden we andere eisen aan een gebouw dan nu. Ondanks regelmatig onderhoud is het nu tijd voor een groot onderhouds- en isolatieplan. Door de werkzaamheden worden de 106 woningen comfortabeler en prettiger om in te wonen.  

Werkzaamheden aan de buitenkant 
De meeste verduurzamingswerkzaamheden vinden aan de buitenkant plaats. We brengen isolering aan, vervangen de dakbedekking, herstellen voeg- en metselwerk en schilderen de houtenkozijnen. Op het dak komen zonnepanelen. Deze zonnepanelen leveren energie op voor de nieuwe, energiezuinige centrale warmwaterinstallatie.  

Verduurzaming in de woning 
Ook binnen doen we aanpassingen. We vervangen het glas door HR+++ glas. Dit glas isoleert beter dan normaal dubbel glas. Verder installeren we mechanische ventilatiesystemen in de woningen. Allemaal werkzaamheden die zorgen voor een comfortabele en energiezuinige woning. 

Doelgroep

 

In de Gooise Warande wonen voornamelijk senioren. Van de 106 woningen zijn 72 seniorenwoningen. Bewoners van het appartementencomplex huren via Vivium Zorggroep of via de Alliantie.  

Planning

 

We ronden het verduurzamingsproject naar verwachting medio mei 2023 af.