Barbeelstraat in Eemnes

Tijdelijke huurwoningen voor Oekraïners en tiny houses voor Eemnesser starters

Algemeen

Nog steeds komen er elke dag Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Veel vluchtelingen verblijven in de noodopvang, ook in de regio Amersfoort. Ze wonen bijvoorbeeld in kantoorpanden. Dit is voor de lange termijn geen goede opvanglocatie. Daarom besloot de gemeente Eemnes dat er tijdelijk extra woningen mogen komen. Deze woningen komen op het voormalig gemeentelijke gronddepot aan de Barbeelstraat te staan tijdelijke woningen mogen komen. 


Beschikbaarheid
 
De vraag naar sociale huurwoningen is groot en neemt de komende jaren verder toe. De Alliantie wil meer mensen aan een betaalbare en passende woning helpen. Daarom bouwen we extra woningen en stimuleren we doorstroming. Ook bieden we tijdelijke huisvesting. Dit project aan de Barbeelstraat in Eemnes is daar een goed voorbeeld van.

Woningen

Aan de Barbeelstraat komen tijdelijke woningen. Dit noemen we ook wel flexwoningen. Het voordeel van flexwoningen is dat ze relatief snel kunnen worden geplaatst op een zogenaamde pauzelocatie. De woningen worden in een fabriek buiten Eemnes gemaakt en vervolgens naar de Barbeelstraat gebracht. De gemeente gaf een vergunning voor de woningen aan de Barbeelstraat voor een periode van 5 jaar. Wij blijven in overleg met de gemeente over de locatie voor de periode erna.


Communitygevoel
 
De appartementen en tiny houses liggen rondom een centraal, autovrij plein met bankjes en een speelplek. Op deze manier ontstaat er ruimte voor ontmoeting.


Parkeren en buitenruimte 
Voor de nieuwe woningen komen extra parkeerplekken. Zowel voor auto’s als voor fietsen. Daarnaast zorgt de gemeente voor een ondergrondse afvalinzameling. Voor het inrichten van de buitenruimte gebruikt de gemeente zoveel mogelijk de bestrating die al aanwezig is. Dat is circulair denken.  

Partners 
De Alliantie realiseert dit project samen met partners. De ontwikkeling van de appartementen is in handen van Heddes Bouw en Ontwikkeling. Heijmans Bouw realiseert de tiny houses. Het ontwerp van het project is van Studio Selva.

Verhuurtekening/Floorplanner

Informatie over de woningen

Woonwijzer

 

Doelgroep

De appartementen aan de Barbeelstraat zijn bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne. We hopen dat de Oekraïense vluchtelingen uiteindelijk terug kunnen keren naar een veilig thuisland, of mogelijk stromen ze door naar een reguliere permanente woning in Nederland. Wij blijven in goed overleg met gemeente over de doelgroep voor de appartementen.

De tiny houses zijn bedoeld voor starters uit Eemnes. 

Voorrang woningen

De 8 tiny houses verhuurt de Alliantie via WoningNet aan starters uit Eemnes.

Planning

We zijn begonnen met het bouwrijp maken van de grond. Naar verwachting leveren we de woningen in het eerste kwartaal van 2023 op. We verwachten in april 2023 de sleutels te overhandigen aan de nieuwe bewoners.

Starters uit Eemnes kunnen naar verwachting in januari 2023 via WoningNet reageren op de tiny houses.

Impressies/foto's

Op onderstaande impressie zie je hoe de appartementen en tiny houses om het centrale plein liggen. In deze pdf krijg je een impressie van de appartementen. Voor een impressie van de tiny houses kijk je in deze pdf.

Impressie Tiny houses

Het verplaatsbare huis.

Impressie appartementen

33 tijdelijke woningen.

Interesse

Heb je een vraag over dit project? Neem dan contact op met Noortje van der Have. Zij is gebiedsontwikkelaar van de Alliantie. Ze is bereikbaar via nvanderhave@de-alliantie.nl.