Nieuwbouw

Nieuws | 13-09-2023 | Leestijd 3 min.

 

Eerste bewoners Bajeskwartier superblij met sleutel nieuwe woning

Op woensdag 13 september ontvingen alle 280 bewoners van het nieuwe complex De Toekomst de sleutel van hun nieuwe woning. In de kersverse stadswijk Bajeskwartier is al horeca, een school en een hotel te vinden. En nu bruist het er ook van studenten als allereerste bewoners van de buurt. Een van de bewoners is student Konrad Fordal: “Ik ben echt héél blij met deze woning. Ik studeer en woon al langer in Amsterdam en het is hartstikke moeilijk om iets te vinden. Ik ga flink klussen om zo snel mogelijk te verhuizen naar deze mooie buurt.”

 

Een mooie start in de stad

De bouw van de 280 studentenwoningen startte in september 2021. Nu twee jaar later zijn ze klaar voor bewoning. Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen en het aanbod is schaars. De Alliantie gaat nog meer woningzoekenden een thuis bieden in Bajeskwartier: 250 sociale huurwoningen in complexen ‘De Vlucht’ en ‘De Vrijheid’. Die woningen zijn in 2024 en 2025 gereed. Koen Westhoff, directeur de Alliantie regio Amsterdam/Almere: “Ik ben trots dat we nu 280 jonge mensen blij kunnen maken met een nieuwe betaalbare en duurzame woning. Het aanbod is schaars, een plek vinden in de stad kan moeilijk zijn. Ook als student. Het is voor hen een mooie start in de stad met in de wijk een stadsstrand, horeca, werkplekken, kunstruimten en andere hotspots. Een fantastische plek om te wonen als student, ik moet toegeven dat mijn oude studentenleven een beetje jaloers is.”

 

Passend en betaalbaar wonen

De Toekomst is een gebouw met 280 studiowoningen van ongeveer 20 m2. Deze hebben allen een eigen keuken en badkamer. Blokken voor tentamens kunnen bewoners in de gezamenlijk studieruimte op de begane grond doen. Ontspannen kan op één van de dakterrassen van het complex met dubbelhoge buitenruimtes. Deze fungeren als ontmoetingsplek en hebben een groen karakter met picknicktafels en banken. De huur bedraagt meestal € 488, inclusief servicekosten voor o.a. internet. De 29 grotere studio’s (maximaal 35 m2) krijgen een brutohuur van € 720. Naast de studentenwoningen bevinden zich in het complex ook 200 shortstay kamers voor Hotel Jansen. Al deze woningen bevinden zich onder één dak in een gebouw dat is ontworpen door Moke Architecten.

 

Locatie

Het Bajeskwartier is de locatie waar de voormalige Bijlmerbajes stond. Het gebied wordt getransformeerd tot een energieneutrale en groene stadswijk met uiteindelijk zo’n 1350 woningen. Maar in Bajeskwartier is ruimte voor veel meer dan wonen alleen. Er komen galeries, restaurants, cafés, een klimroute en een gezondheidscentrum. Het wordt een innovatieve wijk met aandacht voor duurzaamheid en circulariteit en voor gezond en gelukkig leven in de stad. Bajeskwartier, een vooruitstrevende wijk, met respect voor het verleden van deze roemruchte plek vlakbij de Amstel, de Weespertrekvaart en metrostation Spaklerweg.