Hoogste punt Podium in Amersfoort

Nieuws | 04-09-2023 | Leestijd 3 min.

 

Hoogste punt bereikt in Amersfoort bij project Podium

Donderdag 31 augustus bereikten we het hoogste punt op de bouwplaats van Podium in Vathorst. We zetten de vakmannen traditiegetrouw in het zonnetje. Onder het genot van een heerlijke traktatie bedankten wethouder Astrid Janssen, Joan van der Burgt (directeur van de Alliantie, regio Amersfoort) en Remco Melgert (directeur Heijmans Woningbouw Amersfoort) de bouwvakkers voor hun inzet.

 

Werken aan een nieuwe woonplek

Astrid Janssen, wethouder Wonen: “Een mijlpaal voor alle mensen die aan dit bouwproject werken. Maar ook voor iedereen die hier straks komt te wonen. Voor hen wordt aan een woonplek gebouwd én aan een woonwijk om te wonen en te recreëren. Met aandacht voor duurzaamheid, bereikbaarheid, natuur en groen. Een wijk en woning die klaar zijn voor de toekomst. Een thuis voor iedereen. En waar inwoners hopelijk de komende generaties fijn kunnen wonen.”

 

Hoogste punt woonblok 3

Heijmans bouwt blok 3 in opdracht van de Alliantie en is één van de drie bouwdelen die op dit moment in Podium worden gerealiseerd. In dit blok, een gebouw bestaande uit 6 lagen, worden 68 sociale huurappartementen gemaakt. Alle appartementen hebben aansluiting op een grote gezamenlijke binnentuin, waar straks alle bewoners van Podium elkaar kunnen ontmoeten. Naar verwachting wordt het gebouw eind volgend jaar opgeleverd. 

Joan van der Burgt: “De gemeente en corporaties werken samen om in een hoog tempo woningen in Amersfoort te bouwen. Dat is nodig om het enorme tekort op de woningmarkt op te lossen. Dankzij de inzet en professionaliteit van de Heijmans-vakmannen is Amersfoort straks 68 betaalbare en duurzame sociale huurappartementen (2- en 3-kamerappartementen) rijker. En dat in deze dynamische en vooral hele groene nieuwe wijk Podium. Gezien de grootte van de appartementen en de centrale ligging zijn de woningen ideaal voor zowel starters als senioren. Daarmee stimuleren we ook de doorstroming.”

 

440 nieuwe woningen

Naast blok 3 bestaat fase 1 van Podium uit een woongebouw voor Vesteda (68 middenhuur appartementen) en 59 koop eengezinswoningen. Na afronding van fase 1 wordt verdergegaan met de bouw van Podium fase 2. In de toekomst bestaat Podium in totaal uit 440 woningen. Remco Melgert: ''Ik ben heel erg trots op onze vaklieden en het uitvoeringsteam. Zij realiseren tegelijkertijd de twee woongebouwen en de eengezinswoningen met de binnentuin als verbinding. Een mooie uitdaging die volgens planning verloopt. Ik kijk uit naar de oplevering, zodat huurders en kopers hier samen een mooie leefomgeving kunnen gaan creëren.''

 

Duurzaam wonen

Wat de wijk echt bijzonder maakt is het groen. Podium krijgt twee prominente groene ruimtes: de Common Green en het Landschapspark. De Common Green loopt als een groene zone door de wijk. Het wordt een laagdrempelig park met gras, bloemenperken, bomen, hagen, picknicktafels en halfverharde paden. Het Landschapspark aan de noordoostzijde wordt een wadilandschap met een belangrijke functie voor de waterberging en volop aandacht voor ecologie en natuur. Met hoogteverschillen en natuurlijke speelelementen wordt dit bovendien een heerlijke plek voor kinderen om te spelen en ravotten.

Daarnaast wordt heel Podium (440 woningen) aangesloten op één grote WKO-installatie, bestaande uit een warmte- en een koude bron.