Over wonen

Weet wat je koopt met een bouwkundige keuring

Heb je een nieuwe woning op het oog? Dan wil je natuurlijk graag weten of er op de korte termijn veel aan het huis gedaan moet worden. Ook als je op het eerste gezicht geen gebreken ziet, is het goed om een onafhankelijke specialist erbij te halen voor een bouwkundige keuring. Wat houdt deze keuring precies in?

Bouwkundige keuring

Wat is een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring worden de bouwkundige elementen van een woning bekeken en geïnspecteerd. Zo komen eventuele bouwkundige gebreken aan het licht in een bouwkundig rapport en heb je een beter beeld van de huidige staat van de woning.

Heb ik een bouwkundige keuring nodig?

Het kopen van een woning is een flinke investering. Met een bouwkundige keuring weet je welke gebreken een woning heeft en welke onderhoudswerkzaamheden er direct of op de langere termijn nodig zijn.

Wanneer een bouwkundige keuring laten doen?

Je kan een bouwkundige keuring op verschillende momenten laten uitvoeren: voor het uitbrengen van het bod, tijdens de onderhandelingen of na het tekenen van het koopcontract. Laat je het huis keuren voor of tijdens de onderhandelingen, dan weet je precies op wat voor huis je gaat bieden. Je kan je bod aanpassen op basis van de resultaten in het bouwkundige rapport. Heb je nog geen bouwkundige keuring gedaan, maar wil je al wel een bod uitbrengen? Laat de bouwkundige keuring dan opnemen als ontbindende voorwaarde. Je kan dan een bod uitbrengen onder voorbehoud dat er geen noodzakelijk onderhoud nodig blijkt te zijn boven een bepaald bedrag.

Bouwkundige keuring kosten

De kosten voor een bouwkundige keuring kunnen verschillen. Het hangt af van de inhoud, de oppervlakte en de locatie van de woning. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 329,- en € 479,-. Hieronder vind je een schatting per kubieke meter.

Inhoud woning en eventuele bijgebouwen Prijs incl. btw
 0 – 450 m3 € 329
 451 – 700 m3 € 379
 701 – 900 m3 € 429
 901 – 1100 m3 € 479