Over wonen

Wat je moet weten over zonnepanelen als duurzame oplossing

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Hoe werken zonnepanelen, wat zijn de voordelen en wat kost het?

De voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak wek je thuis zelf energie op. Zo heb je minder stroom nodig van je energieleverancier, waardoor je flink bespaart op je energiekosten. Ook is de stroom groen, wat betekent dat je geen CO2 uitstoot bij het opwekken. Dat is lang niet altijd het geval als je de stroom van je energieleverancier gebruikt. Zo draag je ook een hele hoop bij aan een beter milieu. Als laatste zorgen zonnepanelen vaak voor een beter energielabel van je woning, waardoor de waarde stijgt.

Hoe werken zonnepanelen?

De cellen in een zonnepaneel zetten zonlicht om in elektriciteit. Een omvormer zorgt ervoor dat je opgewekte elektriciteit direct kan gebruiken. Wek je meer stroom op dan je op dat moment nodig hebt? Dan lever je die stroom automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Het verschil tussen wat je gebruikt en levert, wordt weer verrekend met je energierekening. Dat heet salderen.

Hoe zit het met de salderingsregeling?

Gebruik je minder stroom dan de zonnepanelen opleveren? Dan lever je de stroom terug aan uw energieleverancier voor dezelfde prijs als je zelf voor stroom betaalt. Dit heet salderen.

Voordeel voor huurders met zonnepanelen
De overheid wilde de regeling voor salderen eigenlijk vanaf 2025 afbouwen. Gelukkig blijft de regeling voor salderen voorlopig gewoon bestaan. Dus goed nieuws voor wie zonnepanelen hebben en voor wie ze nog krijgen.

Wist je dat

...je belastingvoordeel krijgt? Zo betaal je sinds 1 januari 2023 geen btw meer op zonnepanelen. Ook kan je in sommige gemeenten subsidie krijgen. Check de energiesubsidiewijzer hoe het in jouw woonplaats is geregeld.

Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen?

Dit hangt af van een paar dingen. Zoals je budget en of je dak geschikt is. Heb je een dak op het oosten of zuiden? Is er veel schaduw? Hoe groot is je dak? Veel daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen, dus grote kans dat jouw dak daarbij hoort. De hoeveelheid zon en het aantal panelen bepalen samen hoeveel stroom je kan opwekken. En dus hoe groot jouw opbrengst is.

Wat kosten zonnepanelen?

Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger het in verhouding wordt. Koop je 6 zonnepanelen? Dan kosten ze ongeveer € 520,- per stuk. Dat is inclusief installatie. De prijs per paneel is lager als je er bijvoorbeeld gelijk 18 koopt.

Wat levert het me op?

De kosten voor zonnepanelen zijn eenmalig. Dat is wel even een investering. Wat je bespaart, zie je elk jaar terug. Hoe snel je de aanschaf terugverdient, hangt van verschillende dingen af. Gemiddeld duurt het 8 jaar om 6 zonnepanelen terug te verdienen.