Over wonen

Verbouwen of verhuizen?

Vrijwel iedereen komt vroeg of laat voor de keuze te staan: verbouwen of verhuizen? Wanneer kan je het beste je huidige woning verbouwen en wanneer is het wellicht beter om te gaan verhuizen? Hoe maak je de juiste keuze? 

Wanneer verbouwen?

In sommige gevallen is het een prima optie om je huis te verbouwen, in plaats van je spullen te pakken en een nieuwe woning te zoeken. Verbouwen is de beste optie als je ... 

… wil blijven in je buurt 

Woon je in een fijne wijk en heb je buren die je liever niet kwijtraakt? Dit kan een reden zijn om jouw huidige woning aan te pakken. 

… je woongenot wil verhogen 

Hetzelfde geldt voor de woning zelf: woon je met veel plezier in dit huis, maar zijn er een paar dingen die het minder aangenaam maken? Heb je bijvoorbeeld te weinig ruimte? Overweeg dan om je woning te vergroten. Heb je een hoge energierekening? Laat je dan informeren over het isoleren van je bestaande woning. 

… wil investeren voor later 

Laat je een verbouwing uitvoeren die je woongenot verhoogt én waarde toevoegt aan je woning? Als je investeert in je huidige woning, pluk je daar in de toekomst wellicht de vruchten van bij een eventuele verkoop. 

Wanneer verhuizen?

Als verbouwen niet de oplossing biedt dan misschien verhuizen wel. Het is bijvoorbeeld de beste optie als …   

… je nieuwe woonwensen hebt 

Kan je huidige woning onmogelijk aan je (nieuwe) wensen voldoen? Wil je bijvoorbeeld écht graag een tuin en is die mogelijkheid er niet, omdat je in een appartement woont? Als deze wens belangrijk voor je is, kan verhuizen de beste optie zijn. 

… op een andere locatie wil wonen

Wil je dichter bij je werk wonen, weg uit de huidige buurt of heb je de wens om je te vestigen in een andere stad? Deze wensen zijn uiteraard alleen bereikbaar door te verhuizen. 

Financieel plaatje

Werk beide mogelijkheden uit: wat kost verbouwen en hoe duur is verhuizen? Zet de voor- en nadelen van beide opties op papier en schets een (financieel) plaatje.

Is verhuizen realistisch?

Maak een schatting van de prijsklasse van woningen die je aanspreken. Vaak moet ook in een andere woning nog het een en ander gebeuren. Reserveer daarvoor ruimte in je budget. Zo zie je wat er mogelijk is en of je wensen wel realistisch zijn op dit moment. 

Verbouwkosten

Zet ook de verbouwing van je huidige woning op papier. Wat zijn de verbouwkosten en wat is er écht mogelijk? 

Schakel hulp in

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het uitwerken van beide opties, schakel dan de hulp in van een ervaren bouwbedrijf en hypotheekadviseur. Zo maak je uiteindelijk goed geïnformeerd een keuze.