Over wonen

Spullen in huis verzekeren met inboedelverzekering

Wanneer je een woning koopt of huurt, komt hier een hoop bij kijken. Eén van de verzekeringen die je zeker niet wilt vergeten, is de inboedelverzekering. Het kan je veel geld besparen in vervelende situaties.  

Verzeker je spullen met een inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je eventuele schade aan de spullen die jij in je huis hebt staan, ook wel je inboedel genoemd. Deze schade kan ontstaan door brand, waterschade, vandalisme of inbraak. 

Onder jouw inboedel vallen alle spullen die niet vastzitten aan je woning, maar die je kan verplaatsen. Je kan hierbij denken aan de bank, kasten en tafels. Ook jouw laptop en andere elektronica horen bij je inboedel.

Twee soorten verzekeringen

Wanneer je een inboedelverzekering afsluit, zijn er twee varianten:

1. Basisverzekering

2. Allriskverzekering

De basisverzekering is logischerwijs de goedkopere variant. Hier is je inboedel verzekerd tegen schade die ontstaat door brand, ontploffing, water, storm vanaf windkracht 7, inbraak en vandalisme. Ook is jouw inboedel verzekerd tegen diefstal. 

De allrisk inboedelverzekering is een uitbreiding op de basisverzekering: je verzekert hier ook de onvoorziene gebeurtenissen mee. Denk bijvoorbeeld aan gemorste koffie op jouw mooie vloerkleed of een apparaat dat je per ongeluk kapot laat vallen.

Wanneer krijg je geen vergoeding?

Wil je recht hebben op een vergoeding, dan is het van groot belang dat je de schade niet had kunnen voorkomen. Zorg er dus altijd voor dat jouw woning goed onderhouden is. Slecht onderhoud had je zelf kunnen voorkomen, de verzekering zal in dit geval geen vergoeding uitkeren bij schade. 

Daarnaast zijn er een aantal standaard factoren waarbij de verzekering niets uitkeert, zoals schade door natuurgeweld (overstromingen, aardbevingen) terrorisme en constructie- of bouwfouten.

Voorkom onder- en oververzekeren

De waarde van jouw inboedel kan veranderen, zorg daarom dat jouw verzekering up-to-date blijft. Als spullen ouder worden, gaat de waarde omlaag. Je verzekerde bedrag kan nu ook omlaag en dit scheelt jou weer op je premie.

Schaf je nieuwe (dure) spullen aan, stel dan de verzekering bij naar boven. Als er nu iets gebeurt, weet je zeker dat je de juiste vergoeding krijgt na schade aan de spullen.

Vind de beste inboedelverzekering

Om de juiste inboedelverzekering voor jouw situatie te vinden, is het verstandig om je goed in te lezen en de verschillende aanbieders te vergelijken. Er zijn diverse websites waar je dit snel en eenvoudig kunt doen. Zo hoef je niet langer je hoofd over deze verzekering te breken en kan je snel verder met het inpakken van al die verhuisdozen!

Uiteraard is dit niet de enige verzekering waar je aan moet denken bij een verhuizing. Lees onze blog over alle verzekeringen voor je nieuwe woning.