Over wonen

Hypotheek afsluiten met een studieschuld

Kan je een hypotheek krijgen met een studieschuld? Een DUO-lening (studieschuld) is een lening, maar weegt minder zwaar dan een persoonlijke lening (bijvoorbeeld een lening voor een auto). Toch heeft een studieschuld invloed op de maximale hoogte van je hypotheek. 

Berekening hypotheekbedrag

Om een huis te kopen sluit je een hypotheek af en betaal je een maandelijks bedrag aan aflossing en rente. De studielening bij DUO telt mee bij de maximaal verkrijgbare hypotheek. Hoeveel de studieschuld meetelt, is afhankelijk van de looptijd, de rente en het type studieschuld: is deze van vóór juli 2015 of ná juli 2015? 

Voor het vaststellen van de maximale hypotheek, rekent men met de oorspronkelijke studieschuld en het maandbedrag dat daarbij hoort. Heb je extra afgelost? Dan kun je DUO vragen een nieuw maandbedrag te berekenen. Hoe lager het bedrag dat je maandelijks aan je schuld kwijt bent, hoe hoger je hypotheek hoger kan zijn.

Invloed op maximale hypotheekbedrag

Het maximale hypotheekbedrag berekent een geldverstrekker aan de hand van: 

Van wanneer is je studieschuld?

Studieschuld oude leenstelsel (voor 1 juli 2015) 

Heb je voor 1 juli 2015 een studieschuld opgebouwd en kreeg je nog een basisbeurs? Jouw studieschuld telt dan voor 0,75% mee in de weging van de maandelijkse lasten. Je hebt dan 15 jaar om hem terug te betalen. 

Studieschuld nieuwe leenstelsel (na 1 juli 2015) 

Heb je na 1 juli 2015 een studieschuld opgebouwd? Jouw studieschuld valt dan onder het nieuwe leenstelsel. Deze schuld moet je in 35 jaar terugbetalen en je moet elke maand 0,35% van je studieschuld af lossen. Bij een schuld van € 15.000 is dat € 52,50 per maand. Het totale hypotheekbedrag dat je mag lenen wordt hierdoor dus minder. 

Rekenvoorbeeld nieuwe leenstelsel

Yara heeft een studieschuld van € 14.000 en haar schuld valt onder het nieuwe leenstelsel. Volgens de berekening betaalt ze maandelijks 0,35% van € 14.000 (€ 49) aan aflossing en rente van haar studieschuld. Yara kan met haar inkomen maandelijks een hypotheek van € 700 betalen. Door de studieschuld vermindert dit bedrag naar € 652. Yara kan door haar studieschuld een lagere hypotheek afsluiten.  

Geen BKR-registratie 

De BKR (Bureau Krediet Registratie) is een instantie die bijhoudt welke leningen jij hebt afgesloten. Een schuld tussen de € 500 en € 175.000 met een minimale looptijd van 3 maanden, wordt geregistreerd bij het BKR. Geldverstrekkers zijn hierdoor op de hoogte van jouw schuld en daardoor hoef je het niet apart te melden.  

Een studieschuld staat in tegenstelling tot andere leningen niet geregistreerd bij het BKR. DUO is een overheidsorgaan dat haar informatie over studiefinanciering niet deelt met de BKR, banken of andere kredietverstrekkers. De overheid vindt dit niet nodig; zij zien een studielening niet hetzelfde als een persoonlijke lening. 

Wel vermelden bij hypotheekaanvraag 

Je geldverstrekker weet niet via BKR of je een studieschuld hebt. Wel kan een geldverstrekker je studieschuld, met jouw toestemming, rechtstreeks bij DUO opvragen. Werk je niet mee, dan wekt dat bij een geldverstrekker geen vertrouwen. Het is belangrijk om elke schuld te vermelden tijdens een adviesgesprek:  

  1. Het is verplicht om een studieschuld te vermelden tijdens een hypotheekaanvraag. Vermeld je je schuld niet en kom je ooit in de problemen met betalen? Dan heeft dit gevolgen vanuit de geldverstrekker én je eventuele NHG-garantie. 
  2. Het verzwijgen van een studieschuld kan grote gevolgen hebben. Je krijgt namelijk met een reden een lagere hypotheek als je een schuld hebt. Je moet de maandelijkse lasten wel kunnen dragen.

Versneld aflossen

Is het einde van je studieschuld in zicht? Dan kan het verstandig zijn om je studieschuld sneller af te lossen als dat financieel mogelijk is. Door versneld af te lossen, ben je van je schuld af en kan je een hogere hypotheek krijgen. 

Let op: het is ook belangrijk om voldoende eigen geld over te houden voor de kosten van de makelaar en notaris. Deze kun je namelijk niet meefinancieren.

Bekijk samen met een hypotheekadviseur jouw financiële situatie en opties.