Over wonen

Huis kopen of huren?

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, maar ben je er nog niet over uit of je wilt kopen of huren? Of heb je het gevoel dat je geld weggooit met je huurwoning, maar weet je niet zeker wat nou verstandig is? 

De verschillen op een rij

Wij zetten alle voor- en nadelen van huren én kopen voor je op een rijtje, plus enkele vragen die je zeker aan jezelf moet stellen.

Huis huren: de voor- en nadelen

Ben je flexibel en zit je niet graag aan iets vast? Dan is het huren van een woning een goede optie. Wanneer je een woning huurt, kan je de huur eenvoudig opzeggen. Daarnaast heb je ook weinig omkijken naar (groot) onderhoud; dit wordt namelijk voor je geregeld.

Een nadeel bij het huren van een woning is dat je een stuk vrijheid mist. Je mag niet zomaar aspecten van de woning veranderen zonder te overleggen met de verhuurder. Daarnaast is het vaak lastig om een huurwoning te vinden. Er is een beperkt aanbod en er zijn veelal lange wachtlijsten. Ook zijn de huurprijzen in de vrije sector vrij hoog en stijgen ze jaarlijks nog meer.

Het grote verschil met een koophuis is wat je doet met je maandlasten. Terwijl je bij een koopwoning je woning iedere maand een beetje afkoopt via de maandlasten, gooi je jouw maandelijkse huur bij een huurwoning in feite in een bodemloze put.

Huis kopen: de voor- en nadelen

Bij een koopwoning beschik je over de vrijheid om het huis volledig naar wens in te richten. Je moet echter wel eerst in staat zijn om het huis te kopen. Hier heb je een bepaald inkomen of spaargeld voor nodig. Qua maandlasten zal je niet snel hoger uitkomen dan bij huurwoningen. 

Bij een koopwoning heb je wel te maken met extra kosten in de vorm van woonbelastingen en -verzekeringen. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het complete onderhoud aan je woning. Maar als je het goed aanpakt, kan je de woning na verloop van tijd met winst verkopen.

Mogelijkheden voor een hypotheek

Zet alle antwoorden op een rijtje, zodat je ze met elkaar kunt vergelijken. Neig je meer naar een huurhuis of naar een koophuis? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Samen met de adviseur kan je jouw financiële mogelijkheden verkennen.