Over wonen

HR++-glas: de voor- en nadelen

Denk je na over HR++-glas, maar wil je eerst de voor- en nadelen goed met elkaar vergelijken? Dat snappen we, dus die zetten we overzichtelijk voor je op een rij.

Man plaatst isolatieglas

Voordelen HR++-glas

Wat zijn de voordelen van HR++-glas? We zetten de twee belangrijkste voor je onder elkaar:

  1. Betere isolatie - HR++-glas heeft een betere isolatiewaarde dan normaal en dubbel glas. Dat komt door de kleinere hoeveelheid edelgas tussen de glasplaten. Dit voorkomt dat er warmte verloren gaat, waardoor er een lagere U-waarde behaald wordt. Hoe lager die waarde, hoe beter de isolatie. Dankzij waarden van 1,2 in plaats van 1,6 bij HR+-glas bespaar je tot 35 kubieke meter (m3) aardgas per vierkante meter glas per jaar.
  2. Lagere stookkosten - HR++-glas is een uitermate duurzame keuze, omdat je het gasverbruik in huis enorm kunt terugbrengen. Dat voorkomt onnodige belasting van het milieu. Bovendien brengt het de energierekening omlaag, omdat je minder stookkosten hoeft te maken. In een gemiddelde woning bespaar je zo’n 650 kubieke meter (m3) gas per jaar, waardoor je zomaar €400 - €450 kunt overhouden.

Nadelen HR++-glas

Zitten er ook nadelen aan HR++-glas? We zetten er twee op een rij:

  1. Hoge prijs van HR++-glas - HR++-glas is momenteel het beste dat je op het gebied van beglazing kunt krijgen. Daar hangt een prijskaartje aan, omdat je zo’n €150 per m2 glas betaalt om dit te vervangen. Dankzij de enorme besparing verdien je die kosten in zo’n 12 jaar terug, als je geen gebruik maakt van een subsidie.
  2. Condens op de ruiten - De goede isolatie door HR++-glas kan leiden tot wat condens op de ruiten, vooral als het buiten kouder wordt. Het is daarom extra belangrijk om goed te ventileren, waarmee dit probleem niet te groot wordt.
    Tip: veel gemeenten verstrekken subsidies voor het plaatsen van HR++-glas. Het kan bijvoorbeeld gaan om een verlaagd BTW-tarief of op basis van de Energie Investeringsaftrek (EIA), waardoor je 41,5% van het investeringsbedrag mag aftrekken voor de inkomstenbelasting.
Ramen isolatieglas

Subsidie voor isolatieglas

Je kunt subsidie aanvragen voor hr++ glas. Als je alleen glas vervangt, geldt dit als 1 maatregel. In 2023 geldt dat je ongeveer 15% van de kosten krijgt. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kan je tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. De uitgebreide voorwaarden kun je vinden op Subsidie voor isolatie.