Over wonen

Belastingvrij schenken: hoe help ik mijn kind bij het kopen van een huis?

Je kind wil een huis kopen. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Het aanbod is klein en de regels voor het aanvragen van een hypotheek zijn streng. Als ouder kun je voor een woning belastingvrij geld schenken aan je kind. Hoe werkt dat?

Eigen geld nodig om huis te kopen

Het kopen van een eigen huis is lastig. Zeker als je weinig of geen eigen geld hebt. Je maakt namelijk sowieso kosten bij het kopen van een huis. Het gaat om kosten die je niet mee kunt financieren in de hypotheek. Je mag namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Hoeveel eigen geld je precies nodig hebt, is afhankelijk van de koopprijs. En of je kiest voor een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een schenking kan je kinderen helpen om toch hun eerste huis te kopen.

Hoeveel mag ik mijn kinderen schenken?

Zoveel als je wilt, uiteraard. Maar je mag maar een bepaald bedrag per jaar onbelast schenken. Over de rest betaal je belasting. De zogenaamde schenkbelasting. Wil je belastingvrij schenken voor een woning, dan kun je 2 dingen doen:

1. Jaarlijkse belastingvrije schenking

Ouders mogen hun kind ieder jaar een belastingvrije schenking geven. Er zit wel een maximum aan dit bedrag. In 2023 mag je per kind maximaal € 6.035 schenken. Wil je kleinkinderen een belastingvrije schenking geven? Dan mag je in 2023 maximaal € 2.418 schenken.

2. Eenmalige hulp met een verhoogde vrijstelling

Je mag 1 keer een verhoogd bedrag aan je kind schenken. Ook hier stelt de fiscus voorwaarden. Zo moet je kind tussen de 18 en 40 jaar zijn. En de hoogte van de schenking koppelt de fiscus aan het bestedingsdoel. Je mag in 2023 maximaal schenken:

  • € 28.947 voor de aankoop of verbouwing van een woning.
  • € 28.947 voor een zelf te bepalen doel.
  • € 60.298 voor een dure studie.

De belastingvrije schenking mag je eenmalig gebruiken: dus voor de eigen woning óf een dure studie óf een vrij te besteden doel.

Goed om te weten

Het bedrag van de schenking moet je meenemen in de aangifte inkomstenbelasting over het jaar van de schenking. Je hoeft geen belasting te betalen, maar je moet de schenking wel opgeven.