Zo doe je dat

Goed voorbereid een woning bezichtigen

Ben je op zoek naar jouw droomhuis en ga je binnenkort een woning bezichtigen? Zorg dan dat je jezelf goed voorbereid, zodat je weet waar je op moet letten tijdens de bezichtiging.

Waaraan moet de woning voldoen?

Probeer voor de bezichtiging jouw aandachtspunten duidelijk te krijgen. Zet ze op papier om te voorkomen dat je ze tijdens de bezichtiging vergeet.

  • Aan welke eisen moet de woning moet voldoen?
  • Waardoor wordt het huis minder aantrekkelijk?
  • Wat is voor jou/jullie belangrijk in de omgeving van de woning?
  • Wat is je budget, inclusief eventuele verbouwingen?

Rondje door de wijk

Ga voor de bezichtiging eens op onderzoek uit in de omgeving van de woning. Loop een rondje door de wijk en kijk of de buurt aan jouw eisen voldoet.

Neem een checklist mee

Het is bij een bezichtiging belangrijk dat je let op de zichtbare zaken, maar ook kijkt naar zaken die je snel over het hoofd ziet. Maak een checklist, zodat je tijdens de bezichtiging niets vergeet te controleren. Deze checklist omvat punten als: verwarming, stroom, water, isolatie, ventilatie, ramen, deuren en hang- en sluitwerk. We raden je ook aan om goed te kijken naar kleinere ruimtes, zoals de kruipruimte, berging en zolder.

Fototoestel en knikkers

Neem ook een fototoestel mee of maak foto’s met je telefoon. Het is onmogelijk om alles te onthouden en zo kan je de woning thuis nog eens rustig bekijken. Vraag wel even of je foto’s mag maken voordat je aan de gang gaat met je camera. Stop daarnaast ook een knikker in je tas. Door een knikker op de vloer te leggen, ontdek je of deze ondergrond wel recht is.

Ga niet alleen naar de bezichtiging

Twee mensen zien meer dan één, dus neem altijd iemand mee wanneer je een woning gaat bekijken. Ook als je de woning in je eentje gaat kopen. Terwijl de één vragen stelt aan de verkopende partij, kan de ander rustig de woning bekijken. Iedereen kijkt anders naar een woning. Door iemand mee te nemen, wordt je wellicht gewezen op een pluspunt (of nadeel) van de woning die je zelf niet had gezien.

Bovenal: neem je goede humeur mee

Je hoeft echt niet extreem enthousiast te zijn over alles wat je tegenkomt in de woning, maar het is nooit verkeerd om je positief te gedragen. Wees altijd beleefd en respectvol over de woning en naar de makelaar of verkopende partij.