Zo doe je dat

6 tips voor stressvrij verhuizen

Een nieuwe woning is fijn, al brengt het ook de nodige stress met zich mee. Er komt veel kijken bij een verhuizing en je wilt alles zo goed mogelijk regelen. Met de onderstaande tips ga je goed voorbereid en stressvrij aan de slag met je verhuizing.  

Tip 1: Maak een checklist

Tijdens een verhuizing moet je veel dingen tegelijkertijd regelen. Maak een checklist, digitaal of op papier, en noteer zaken die je niet mag vergeten. Aan de hand van deze lijst kan je vervolgens controleren of je nog iets moet regelen. Voorbeelden voor op de checklist: 

  • Gas / water / licht regelen  
  • Huur opzeggen / woning verkopen 
  • Adreswijziging doorgeven 
  • Abonnementen van huidige adres opzeggen of overzetten 

Tip 2: Begin op tijd met inpakken

De tweede tip is: start op tijd met het inpakken van je spullen. Veel spullen in je woning gebruik je niet dagelijks. Deze spullen, zoals seizoensgebonden decoratie en boeken, kan je al verder van tevoren inpakken. Kan je voor de echte verhuisdag al in je nieuwe woning? Breng de dozen dan alvast daarheen, dat scheelt later weer gesjouw. Als je iedere dag een paar dozen inpakt, hoef je op het allerlaatste moment alleen nog de noodzakelijke dingen in te pakken. Dat scheelt tijd én stress. 

Tip 3: Meten = weten

Bedenk van tevoren waar de meubels en andere spullen komen in je nieuwe woning. Bekijk aan de hand van de afmetingen van het nieuwe huis hoe je de meubels gaat plaatsen en of jouw grote of bank wel door de deur of het raam naar binnen kan. 

Tip 4: Plan de verhuisdag

Probeer enige tijd van tevoren jouw verhuisdag vorm te geven. Heb je een verhuiswagen of aanhangcar nodig? Wil je hulp inschakelen van familie en vrienden? Regel dit dan op tijd. Noteer daarnaast ook op de checklist welke zaken je op de verhuisdag zelf moet regelen of controleren. Zo vergeet je niets in de hectiek van de dag. 

Tip 5: Geef elke verhuisdoos een plek 

De volgende tip maakt het verhuizen echt een stuk makkelijker: weet wat er in iedere doos zit en waar deze doos heen moet in het nieuwe huis. Schrijf op élke doos wat de inhoud is en naar welke kamer hij toe moet. Zo kan je andere mensen laten helpen met verhuizen en weet je zeker dat alle spullen op de goede plek worden gezet. 

Tip 6: Maak één doos met belangrijke spullen 

De meeste mensen kunnen niet in één dag al hun spullen verhuizen en uitpakken. Zorg er daarom voor dat je één doos hebt waarin alle spullen zitten die je dagelijks gebruikt, zoals tandenborstel, douchespullen en schone kleren. Heb je ook kostbare spullen, zoals een fototoestel en andere elektronica? Stop al deze spullen bij elkaar in je auto in plaats van de verhuiswagen, zodat je er zelf de controle over hebt. 

Voorbereiding is alles

'Een goede voorbereiding is het halve werk' is niet voor niets een spreekwoord. Door een checklist op te stellen en niet tot het allerlaatste moment te wachten met zaken regelen, komt er een stuk minder stress kijken bij de verhuizing. Alle stress en drukte weghalen is niet mogelijk, maar dat beetje gezonde stress kan je dankzij een goede voorbereiding wel aan.