Over wonen

3 slimme innovaties in en rondom de woning

De woningmarkt kent veel ontwikkelingen en ook in de woning ontwikkelt de technologie zich razendsnel. We hebben hieronder 3 innovaties voor je op een rijtje gezet over de woningmarkt of de woning zelf.

Slimme huishoudapparaten

Onze omgeving wordt steeds slimmer en dit merken we ook in huis. Zo zijn er stofzuigers die op eigen houtje de vloer schoonmaken. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan koelkasten die zelfstandig producten bijbestellen zodra deze niet meer in de koelkast staan. Ook wasmachines worden slimmer gemaakt de komende jaren; de machine scant de kleding zelf en bepaalt het juiste wasprogramma.

Huizen zonder energierekening

Deze innovatie wordt al steeds vaker doorgevoerd in Nederland: een woning met nul op de meter. Dit zijn energieneutrale huizen, die geheel zelfvoorzienend zijn. De huizen zijn niet meer aangesloten op het gasnet, bevatten zonnepanelen en driedubbele beglazing. Vanaf 2020 moeten alle nieuwbouwwoningen (bijna) energieneutraal zijn en overheidsgebouwen moeten hier vanaf 2018 al aan voldoen.

Virtueel door je toekomstige woning lopen

Door je woning lopen voordat deze daadwerkelijk gebouwd is? Het is mogelijk met een speciale Virtual Reality bril. Op de woningmarkt wordt deze mogelijkheid nog niet veel toegepast, maar voor kopers van nieuwbouwwoningen is dit zeker interessant. Dankzij de rondleiding door je nieuwe huis krijg je betere inzichten en worden sommige praktische zaken ineens veel duidelijker. Kopers komen door deze virtuele rondleiding ook minder voor verrassingen te staan bij de oplevering; keuzemogelijkheden kunnen eerst worden ervaren in de virtuele wereld voordat ze daadwerkelijk worden doorgevoerd.

Overige ontwikkelingen

Natuurlijk zijn dit lang niet alle ontwikkelingen op de woningmarkt of in woningen. Zo is het 3D-geprinte huis ook aan een flinke opmars bezig. Verder kan je op verschillende plekken in Nederland huizen van de toekomst bezoeken die boordevol technologische snufjes zitten. Denk bijvoorbeeld aan slimme huizen die gericht zijn op de zorg voor ouderen of aan een woning waarin alle apparaten door slechts één apparaat bediend worden. Sommige van deze technologieën zitten pas in de testfase, maar het is leuk om te kijken wat er wellicht over een paar jaar mogelijk is in huis.