Een urgentieverklaring woningzoekende is er voor mensen in nood. Met een urgentieverklaring krijg je voorrang bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Bijvoorbeeld als je door sociale of medische problemen met spoed een woning nodig hebt. Een urgentiecommissie zal een urgentie-aanvraag eerst beoordelen.
Met een WMO-indicatie kun je met voorrang reageren op een aangepaste woning.
Voorbeelden van situaties waarin een urgentieverklaring mogelijk kan zijn:
Voor meer informatie kijk je op Het Vierde Huis.
Met een urgentieverklaring kun je niet zelf met voorrang reageren op een woning. Je wordt bemiddeld. Dit betekent dat we je een passende woning aanbieden. Weiger je de woning, dan raak je je urgentie kwijt.
Met een urgentieverklaring kun je op DAK/WoningNet zelf met voorrang op woningen reageren. In de advertentie staat of je met urgentie recht op voorrang hebt of niet. Voorwaarden urgentieverklaring Amsterdam
Op de website van de gemeente Amsterdam vind je voorbeeldsituaties van noodgevallen waarbij je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. Daarnaast geldt nog een aantal voorwaarden.
Op de website van het Urgentiebureau vind je alle voorwaarden waaraan je moet voldoen voor een urgentieverklaring. Ook staat hier een overzicht waarin urgentie niet mogelijk is.
Het verschilt per gemeente hoe je een urgentieverklaring aanvraagt.
De urgentieverklaring is er alleen voor mensen in een noodsituatie die dringend een andere woning nodig hebben. Een urgentieverklaring in Almere is 6 maanden geldig. Je vraagt de urgentieverklaring aan bij Het Vierde Huis.
De urgentieverklaring is er alleen voor mensen in een noodsituatie die dringend een andere woning nodig hebben. Je kunt de urgentieverklaring in de gemeente Amersfoort op 2 manieren aanvragen:
De urgentieverklaring is er alleen voor mensen in een noodsituatie die dringend een andere woning nodig hebben. Ook kunnen onderwijzend personeel, werknemers in de zorg en politiemedewerkers die werken in de uitvoering voorrang krijgen. Je kunt de urgentieverklaring in de gemeente Amsterdam op 2 manieren aanvragen:
De urgentieverklaring is er alleen voor mensen in een noodsituatie die dringend een andere woning nodig hebben. Je vraagt de urgentieverklaring aan bij het Urgentiebureau.
Er zijn nog andere manieren om aan een woning te komen. Wist je dat bewoners die een sociale huurwoning achterlaten met voorrang kunnen verhuizen naar een middensegment of vrije sector huurwoning? Bij vrije sector huurwoningen is geen wachtlijst, maar de huurprijzen zijn wel hoger dan van sociale huurwoningen. Andere alternatieven zijn: