Doe je mee? Tips voor een duurzame vakantie

Leestijd: 3 minuten | Tips

Vier je vakantie op een duurzame manier!

Of je nu heel groen bent of niet. Er zijn allerlei manieren om vakantie te vieren met wat meer aandacht voor het milieu. Ga je kamperen, kies je voor een strandvakantie of blijf je thuis deze zomer? Hier zijn wat tips om deze zomer eens (extra) duurzaam te doen. Doe je mee? 


Tips voor de vakantiegangers

 1. Nieuwe outfit of reistas nodig? - Koop je zomeroutfit eens bij een tweedehands winkel of scoor een ‘nieuwe’ koffer op Marktplaats. Spullen hergebruiken is beter voor het milieu. 
 2. Vliegen is niet zo best voor het milieu. - Beter is om te kiezen voor de trein, fiets, bus of auto. Dat scheelt veel CO2 uitstoot. 
 3. Neem een hervulbare fles mee op reis - Vul je flesje bij een tappunt met veilig drinkwater. Dat scheelt een hoop plastic! 
 4. Eet zoveel mogelijk lokale producten of vegetarisch - Het eten van lokale gerechten is niet alleen duurzaam, maar vaak ook leuk en lekker! 
 5. Ga je wat leuks ondernemen? - Dingen doen in de natuur, zonder gemotoriseerde hulpmiddelen, zijn het groenst. Zwemmen in zee, snorkelen, wandelen, fietsen of een dagje luieren op het strand. 


Tips voor de thuisblijvers

 1. Na een warme dag is een douche nemen erg fijn. - Probeer je douchebeurt eens in te korten en zet de kraan wat minder warm. Dat scheelt water en energie en het is net zo verfrissend.  
 2. Ga je een dagje op pad? - Pak de fiets in plaats van de auto. 
 3. Hou het koel in huis! - Doe overdag deuren, ramen en gordijnen dicht. En laat je huis in de ochtend en avond lekker door tochten. 
 4. Droog je was lekker buiten in plaats van in de droger. - Een droger slurpt energie. En door je was buiten te hangen, ruikt het ook nog eens lekker fris.  

Wist je dat...

Kamperen de meest duurzame manier van vakantie vieren is?

Laat je huis duurzaam achter

Als je met vakantie gaat of een paar dagen er tussenuit kun je best simpel wat energie besparen. Deze tips zijn goed voor het milieu en voor je portemonnee! 

 • Tip 1: Zet alle apparaten in huis uit.
  Ook apparaten die normaal in de stand by-stand staan. Haal stekkers uit het stopcontact. Zo is er geen stiekem verbruik. En daarbij laat je het huis veilig achter.
 • Tip 2: Maak je koelkast leeg
  Wist je dat de koelkast best wat energie verbruikt? Het kan enorm schelen om je vriezer en koelkast leeg te maken als je met vakantie gaat. Zet hem in de vakantie-stand of helemaal uit als je lang weg gaat. Hiermee bespaar je een hoop energie! Trek de stekkers uit het stopcontact en vergeet niet de deurtjes op een kiertje te zetten. Zo voorkom je schimmel. 
 • Tip 3: Zet de verwarming zo laag mogelijk of helemaal uit
  Als je in de zomer weg bent, is het niet nodig om je huis te verwarmen. Ook hiermee bespaar je energie! 
   

Het is wijs om je vriezer regelmatig te ontdooien. Een ijslaag zorgt voor een hoger energieverbruik.

Tips voor een duurzame zomer picknick
 • Tip 1: Ga op de fiets in plaats van de auto
  Gebruik fietstassen om al je lekkers en een picknickkleed in te doen.  
 • Tip 2: Neem broodjes of salade mee in een broodbakje
  Hierdoor bespaar je plastic zakjes. Zo heb je minder afval.
   
 • Tip 3: Probeer eens een vegetarische picknick 
  Wist je dat minder vlees eten goed is voor het milieu? Probeer eens een vegetarische picknick.