Barbecueën: zo houd je het leuk en veilig!

Leestijd: 3 minuten | Tips

Barbecueën, het kan weer!

Het is weer mooi weer. Eindelijk weer vrienden of buren ontmoeten. Daar hoort vaak ook een avondje barbecueën bij. Maar hoe voorkom je vervelende rook? Mag je wel barbecueën in jouw flat? Hoe hou je het gezellig met de buren? Je leest het hier 

Barbecue op je balkon?

Woon je in een flat? Dan heb je te maken met regels. Eén van die regels is vaak dat je op balkons niet mag barbecueën. Dat is voor de veiligheid van de bewoners en om overlast van rook te voorkomen. Barbecueën met een elektrische barbecue of grillplaat op je balkon mag soms wel. En anders staat in de leefregels van de flat waarin jij woont vaak een plek waar je wel kunt barbecueën. Let op: ook in het park heb je te maken met regels voor veiligheid. 

Tips voor minder rook

Als je barbecuet, is er rook. Wat kun je doen om rook te verminderen, zodat jij en je buren er geen of minder last van hebben? 

 1. Soort briket maakt verschil - Als je een kolen barbecue aansteekt, ontstaat er eigenlijk altijd rook. Dat kan vervelend zijn voor jezelf, maar ook voor de buren. Gelukkig wordt de rook minder, als de kolen eenmaal goed branden. Het maakt ook uit welk soort kool of briket je gebruikt. Kies bijvoorbeeld voor kokos briketten. En gebruik waxkrullen om ze aan te steken. Dit rookt een stuk minder. 
 2. Kijk naar de wind - Kijk voordat je de barbecue aansteekt goed hoe de wind staat. Dan kun je hem zo neerzetten, dat de rook niet naar je eigen huis en dat van de buren waait.  
 3. Geen vet in het vuur - Vet van vlees dat in het vuur drupt, kan behoorlijk veel rook geven. Zet een aluminium bakje tussen de kolen en het bakje vangt het vet op. Minder vet, geeft minder rook.
 4. Minder vette dingen grillen - Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om minder vette dingen op de barbecue te leggen. Maak een spiesje van groente met paprika, courgette en champignons. Of grill eens eemaiskolf, (zoete) aardappel of pitabroodje. Weer eens wat anders en een stuk gezonder ;-)
 5. Barbecue op gas of elektraBarbecueën op gas of elektra geeft minder rook. En deze barbecues hebben vaak een opvangbak of -rand voor vet. Ook kun je de warmte beter regelen. 

Barbecue en de buren

Laat jij je buren vooraf weten dat je de barbecue aansteekt? Dan kunnen ze de was binnenhalen of het slaapkamerraam dicht doen. Of nodig ze gezellig uit voor een hapje :-)

Barbecue en veiligheid

Barbecueën is vaak erg gezellig! Maar wat voor barbecue je ook gebruikt, op kolen, gas of elektrisch, er is altijd een kans op brand. We geven je graag een paar tips om dit te voorkomen. Zodat jij op een veilige manier kan barbecueën.

 • Tip 1: Veilige afstand
  Staat je barbecue op een veilige afstand van je schutting, heg, (party)tent en tuinmeubels? Zorg er altijd voor dat kinderen en huisdieren niet in de buurt van de barbecue komen. En verplaats de barbecue nooit als hij aan is. 
 • Tip 2: Blusmiddel
  Heb jij een blusmiddel in de buurt? Het is goed om een emmer zand of water in de buurt te zetten. Hiermee kun je een kleine brand blussen. Zand zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij de brand kan komen. 
 • Tip 3: Bescherm je lijf
  Ben je goed beschermd tegen spatten en vonken? Draag tijdens het barbecueën altijd een schort of kleren die niet makkelijk in brand kunnen vliegen. Trek dus geen polyester kleding aan.
 • Tip 4: Barbecue alleen buiten!
  Regenbui? Een barbecue is echt alleen voor buiten. Ook als er ineens een stortbui dreigt. Een barbecue binnen zetten is levensgevaarlijk. Rook bevat veel koolmonoxide. Binnen blijft die giftige rook hangen. Hier kun je erg ziek van worden. Laat de barbecue dus altijd buiten! 
 • Tip 5: Barbecue niet met droogte of harde wind
  Waait het hard? Dan kun je de barbecue beter niet aansteken. En ook tijdens een droge periode is barbecueën niet zo'n goed idee. Benieuwd wanneer je vuurkorf of barbecue beter uit kan blijven? Ga naar stookwijzer.nu. Hier zie je voor jouw woonplaats wanneer en waarom je beter niet kan stoken. 
 • Tip 6: Zet je barbecue op een vlakke ondergrond
  Het ligt misschien voor de hand, maar zorg ervoor dat jouw barbecue op een stevige, vlakke ondergrond staat. Een omgevallen barbecue kan erg gevaarlijk zijn. Je hebt snel ernstige brandwonden en er kan brand ontstaan.   
 • Tip 7: steek de barbecue veilig aan 

  Hoe steek jij je barbecue aan? Doe het in ieder geval veilig! Gebruik nooit spiritus, brandpasta of petroleum als aanmaakmiddel. Veilige aanmaakmiddelen zijn aanmaakblokjes of waxkrullen. Steek ze aan met een extra lange aansteker. 

   

Wist je dat 40% van de mensen ook op koude dagen de barbecue aansteekt?