Vluchtelingenopvang Oekraïne in Huizen

Nederland leeft erg mee met de vluchtelingen uit Oekraïne. Het is hartverwarmend hoe mensen zich inzetten om geld in te zamelen en Oekraïners op te vangen. Ook wij denken en helpen graag mee. Lees verder hoe keihard is gewerkt, met de hulp van vele mensen en organisaties, om vluchtelingen met een lichamelijke of verstandelijke beperking op te vangen in Huizen.

Samen met zorgorganisaties Sherpa, Cordaan en de gemeente Huizen hebben wij de handen ineengeslagen om twintig gezinnen met een gezinslid met lichamelijke of verstandelijke beperking op te vangen in Huizen. We hebben een woongebouw dat kort geleden leeg kwam, geschikt gemaakt voor deze opvang. Er is ontzettend hard gewerkt om de appartementen op tijd klaar te krijgen.   

Aangrijpend 
Evelien Groen van Cordaan vertelt: “Begin maart kwam de touringcar met 37 Oekraïense vluchtelingen de straat inrijden. Mensen die al een week onderweg waren. Niet wetende waar ze terecht kwamen. Ze stapten een voor een de bus uit of werden uit de bus geholpen. Het gaat hier dus om mensen met een (ernstige) lichamelijke beperking, kinderen, jongeren en twee hondjes. De jongste is acht jaar en de oudste 86. We keken uit naar hun komst, maar het was een emotioneel moment en erg aangrijpend om te zien. Ze waren natuurlijk erg moe en wilden graag een eigen plekje. Met handen en voeten probeerden we elkaar te begrijpen. Gelukkig waren er enkele mensen die Oekraïens en Engels spraken, en een beetje Nederlands.  s‘ Avonds laat had iedereen een eigen plekje. Langzaam kwam er wat rust. Ik ben onder de indruk van de positiviteit en veerkracht die ik zag! Ik ben enorm blij en vereerd dat ik hieraan bij mocht dragen. We maken er hier samen een fijne veilige plek van. Voor zo lang als het duurt. Uit liefde voor het leven.” 

Hulp uit de buurt 

Vanuit de Alliantie heeft René Tilburgs, opzichter in Huizen, geholpen de appartementen op tijd in orde te maken. René: “Het is bijzonder en ook fijn om te zien dat de nieuwe Oekraïense bewoners langzaam hun draai vinden. Er is een dagelijkse routine ontstaan en iedereen pakt een taak op. De dames verzorgen het ontbijt, samen knappen ze de tuin een beetje op. Ze proberen te landen in hun nieuwe omgeving. Wie hulp nodig heeft, wordt geholpen. De sfeer is positief, men kijkt vooruit en maakt er het beste van. Ik vind het hartverwarmend hoeveel bewoners uit Huizen willen helpen bij de vluchtelingenopvang. Er worden regelmatig spullen gebracht. Tafels en stoelen en planten om alles wat gezelliger aan te kleden”.   
 
Wil jij helpen?  
Wat fijn dat jij wil helpen! Kijk dan eerst of er bij jou in de buurt al initiatieven zijn. Je kunt ook kijken op de website van Het Rode Kruis. Zij spelen een belangrijke rol in het geven van hulp. Meer informatie. 

Wil je hulp bieden in je eigen huis? Lees meer.