Het NK Tegelwippen is weer van start

Leestijd: 2 minuten | Evenement

Tegels eruit, groen erin

Wist jij dat minder tegels in je tuin of in de wijk veel voordelen heeft? Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Regenbuien worden heviger en hitte en droogte houden vaak langer aan. Op een hete dag geven tegels en stenen geen verkoeling. En ze laten geen water door als het regent. Regenwater kan dan het riool overbelasten of de kelder inlopen. Gelukkig is er een oplossing. Meer groen! En daarom is het NK Tegelwippen weer van start gegaan. 


Tegel wippen 

Tot en met 31 oktober 2022 kunnen alle gemeenten in Nederland meestrijden om ‘de Gouden Tegel’. De gemeente die per inwoner de meeste tegels verruilt voor groen, wint. Ruim 100 gemeenten hebben zich aangemeld en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin! 


Meer groen, is goed doen
 

Natuurlijk draait het niet alleen om de prijs. Er is ook een gezamenlijk doel. Als tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt ook jouw buurt meer klimaatbestendig. En dat is fijner voor jou, omdat het koeler is op warme dagen en er mooier uitziet. Maar het is ook beter voor insecten en andere dieren! Bovendien hebben we in een omgeving met veel groen vaak minder last van stress. 


Draag een steentje bij 

Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de Tegelteller van je gemeente opgeteld. Heeft jouw gemeente zich niet aangemeld? Niet getreurd, wippen kan altijd. Dan wip je mee voor de nationale Tegelteller. Wil je weten of jouw gemeente mee doet en welk groen je het beste kan planten? Bekijk het via www.nk-tegelwippen.nl.

 

Tegels niet zelf afvoeren?

In sommige gemeenten komen ze de tegels gratis bij je ophalen. In Amsterdam bijvoorbeeld. Kijk voor meer informatie op www.tegelseruit.nl.

Voordelen van meer groen 

  • Meer verkoeling tijdens warme dagen 
  • Regenwater loopt beter weg 
  • Meer bezoek van vogels, vlinders en bijen 
  • Veel groen is goed voor jouw mentale gezondheid 

 

Vervang dus je (tuin)tegels door groen!