Een huis dat aansluit

op het leven

Prettig wonen is thuiskomen

Of je nou net start op de woningmarkt, een gezin hebt of met pensioen gaat; in elke fase van het leven heb je een andere woonbehoefte. Het is onze ambitie om mensen te laten wonen in een huis dat hierbij aansluit. Dat doen we niet alleen door elk jaar meer huizen beschikbaar te maken, maar ook door meer bewoners te laten doorstromen naar een passend huis en door de huur van onze woningen betaalbaar te houden. Hierdoor hebben we in 2021 weer veel nieuwe bewoners mogen verwelkomen.

4.597 huishoudens een nieuw thuis in 2021


We richten ons bij de Alliantie op huishoudens met bescheiden en middeninkomens. Zeker in de huidige woningcrisis is het vinden van een woning voor deze doelgroep erg lastig. Dat maakt het extra belangrijk om ons voor hen in te blijven zetten. Ook het afgelopen jaar hebben we weer een hoop huishoudens aan een nieuwe woning geholpen. In totaal kregen bijna 4.600 huurders en kopers de sleutel van hun nieuwe huis. We doen dit door nieuwe woningen te bouwen, door bestaande woningen die vrijkomen opnieuw te verhuren en door woningen aan onze doelgroep te verkopen.

328

huurders stroomden door naar een passende woning

5.054

huurders ontvingen huurverlaging

6,5%

van onze woningen wisselden van huurder

Een passende huur voor onze huurders

Met een bescheiden of een middeninkomen is het een hele opgave om een woning te vinden die past binnen het budget. Om prettig wonen toch haalbaar te maken, houden wij bij het verhuren van een woning en bij de jaarlijkse huuraanpassing rekening met het inkomen van de huurder. Ook volgen we de betaalbaarheidsnormen van het Rijk en maken we fijn wonen mogelijk voor een groter publiek. In 2021 zijn als gevolg van een regeringsbesluit de huren van alle sociale huurwoningen bevroren. Daarnaast werd het voor huishoudens met een lager inkomen mogelijk om eenmalig voor een huurverlaging in aanmerking te komen.

Soms kan een huurder (tijdelijk) zijn huur niet betalen. We doen er dan alles aan om zo snel mogelijk samen met de huurder een oplossing te vinden. Hiervoor werken we samen met diverse gemeenten, maatschappelijke dienstverlening en welzijnsorganisaties. Dit heeft in 2021 weer z'n vruchten afgeworpen, en gaan we dan ook onverminderd mee door.
Mirte, de eerste bewoner van wooncomplex Huizer-maatjes:

'Vandaag begint mijn toekomst!'

De groei van onze vastgoedportefeuille

 

De vraag naar sociale huurwoningen blijft groeien. Door onze vastgoedportefeuille verder uit te breiden, houden we passende woningen beschikbaar voor onze doelgroepen.

Ook moeten onze woningen toekomstbestendig blijven. Daarom kopen en bouwen we niet alleen nieuwe woningen, maar slopen we ook oude woningen als deze niet meer gerenoveerd kunnen worden en halen we woningen uit de vrije sector naar de sociale huur. Ons doel is om de komende 10 jaar 5.000 woningen toe te voegen aan onze portefeuille. Waar en wanneer het kan, willen we nog meer betekenen.

Ons aantal woningen is in 2021 niet toegenomen. Wel zijn we volop gestart met nieuwbouwprojecten, waardoor we de komende jaren veel nieuwe woningen kunnen opleveren. Dit gaan we in 2022 al in de cijfers terugzien.

 

Bekijk en accepteer onze cookies om de video te bekijken.
Doorstromen naar een passende woning
Als een woning niet meer past bij de situatie van de huurder, bijvoorbeeld omdat iemand liever gelijkvloers woont, helpen we graag bij het vinden van een nieuw huis. Zo wonen onze huurders niet alleen fijn, maar vergroten we ook de dynamiek op de woningmarkt. Als er een huurder doorstroomt, komt het oude huis namelijk weer vrij voor iemand die juist gebaat is bij dat type woning. Met verschillende initiatieven en regelingen hielpen wij in 2021 onze huurders bij hun zoektocht.

Verhuisregelingen en voorrang

Wooncoaches

Onze wooncoaches zijn er speciaal voor de senioren. Ze leggen het proces van het vinden van een nieuwe woning uit en zoeken mee naar een geschikte woning. Ook geven de coaches uitleg over WoningNet, het huurbeleid en de huurprijzen.

Lees meer

Van hoog naar laag

Niet al onze huurders zijn nog zo goed ter been dat ze elke dag meerdere trappen kunnen lopen. Daarom is in Amsterdam het initiatief 'Van hoog naar laag' gestart. Huurders die wonen in een gebouw zonder lift, krijgen met dit initiatief voorrang op een andere woning als het traplopen lastig is.

Lees meer

Voorrang bij nieuwbouw

Als we een nieuwbouwproject opleveren, geven we soms voorrang aan huurders uit specifieke doelgroepen. Als we bijvoorbeeld huurwoningen opleveren die geschikt zijn voor senioren, geven we deze groep voorrang als ze een grotere sociale huurwoning achterlaten.

Lees meer

Doorstroming uit sociale huur

Onze sociale huurders krijgen voorrang op woningen in de vrije sector of woningen die in de verkoop gaan. Zo komen er weer sociale huurwoningen vrij voor mensen die dit echt nodig hebben.

Lees meer
Verhuurde woningen per huurklasse

Bekijk de cijfers in de onderstaande grafiek.

Bekijk alle hoogtepunten uit 2021

Terug naar het overzicht >


Volg ons en blijf op de hoogte: