Bekijk en accepteer onze cookies om de video te bekijken.
Wat is een huurcontract

Je gaat een huurcontract tekenen of hebt een huurcontract getekend met de Alliantie. In dit contract staan de officiële afspraken die je maakt met de Alliantie, zoals dat je betaalt om gebruik te maken van een woning van ons. Je hebt rechten en plichten. Deze staan allemaal in de algemene huurvoorwaarden. 

For English: click here to watch the summary of our general conditions.

De belangrijkste afspraken die we maken:

Je betaalt de huur vooruit
Als de huurovereenkomst ingaat, betaal je huur. De huur moet altijd vóór de eerste dag van de maand betaald zijn. Je kiest zelf op welke manier je wil betalen

De huur is bestaat uit een paar delen:

  • Netto huur: de huur die je betaalt voor alléén de woning. Dit noemen we ook wel kale huur;
  • Servicekosten: bijvoorbeeld kosten voor schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimtes, wateren stroom in de gemeenschappelijke ruimtes of onderhoud van een gemeenschappelijke tuin.

De bruto huur is de netto huur plus de servicekosten. De rekenhuur is het deel van de totale huur dat in aanmerking komt voor huurtoeslag (netto huur plus een deel van de servicekosten).


Je laat je huis schoon, heel en veilig achter

Als je in een woning gaat wonen, bekijkt een woonadviseur van de Alliantie hoe de woning eruit ziet. Als je verhuist, moet de woning weer aan die beschrijving voldoen. Sommige veranderingen aan je woning mag je doen zonder dat je het moet terugdraaien als je verhuist. We bekijken en noteren hoe je woning eruit ziet als je deze achterlaat. Dit noemen we de opleveringsstaat. De huurder en de Alliantie ondertekenen dit en we voegen het toe aan de huurovereenkomst.

Als je in een woning van ons gaat wonen, controleert een medewerker van de Alliantie samen met jou hoe de woning eruit ziet. Dit staat beschreven in de opname. Wanneer je verhuist, moet de woning aan die beschrijving voldoen. Sommige veranderingen aan de woning mogen, maar je moet daar wel toestemming voor vragen. De opname (staat van de oplevering) wordt door jou en de Alliantie ondertekend en aan je huurovereenkomst toegevoegd.

Je woont zelf in de woning 
Je mag de woning niet leeg laten staan of verhuren aan iemand anders. Dat zien wij als onderhuur en valt onder woonfraude. Onder bepaalde voorwaarden is huisbewaring wel toegestaan.

Je zorgt zelf voor de binnenkant van je woning
 De Alliantie is verantwoordelijk voor het onderhoud aan de buitenkant van de woning, de huurder voor het onderhoud binnen. Ook ben je verantwoordelijk voor je eigen spullen. Wij raden je aan een inboedelverzekering af te sluiten en een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA verzekering).

Je bent verantwoordelijk voor je huis
Je mag je huis niet gebruiken voor activiteiten die strafbaar zijn. Dat valt onder woonfraude.

Voorwaarden zonnepanelen
De Alliantie levert zonnepanelen aan huurders. Naast de huurovereenkomst voor het huren van een woning zijn er ook afspraken gemaakt over het gebruik van de zonnepanelen. Bekijk deze algemene voorwaarden.

Voorwaarden warmtelevering
Voor een deel van onze woningen werken wij samen met Warmteleveranciers. Als je woning is aangesloten bij een Warmteleverancier zijn er ook afspraken gemaakt die staan in de algemene voorwaarden warmtelevering. Bekijk deze algemene voorwaarden

De volledige afspraken

In de huurovereenkomst lees je welke algemene huurvoorwaarden voor je gelden: