Wat kun je doen aan de hoge energieprijzen?

De prijzen voor gas en energie zijn op dit moment erg hoog. En dit kan nog verder stijgen. Als je energiecontract afloopt, dan krijg je te maken met deze nieuwe, hoge prijzen. Om te voorkomen dat je bij de eindnota een hoop moet bijbetalen, kun je je maandbedrag nu alvast wat verhogen.

Goede inschatting maken
Veel energieleveranciers hebben hulpmiddelen op hun website staan om een goede inschatting te maken voor het maandbedrag. Zo voorkom je verrassingen achteraf.   

Thuissituatie veranderd?
Is je thuissituatie veranderd? Dan gebruik je vaak ook meer (of minder) gas en energie. Ook dan kan het slim zijn om het maandbedrag aan te passen. 

Eenmalige energietoeslag


Het kabinet biedt extra vergoeding voor de hoge energieprijzen. Dit is bovenop de maatregelen die in de energierekening zijn verwerkt. Of je de eenmalige energietoeslag ook echt krijgt, hangt af van je inkomen. De regeling is er om mensen met een laag inkomen te helpen met de stijgende energierekening.

Automatisch geregeld
Krijg je een uitkering van je gemeente? Bijvoorbeeld een bijstandsuitkering? Dan weet de gemeente je inkomen en zal de gemeente de energietoeslag automatisch naar je overmaken. Kijk of jij het al hebt ontvangen.

Zelf compensatie aanvragen
Niet alle huishoudens met een laag inkomen zijn bekend bij de gemeente. Bijvoorbeeld omdat je zelfstandig ondernemer bent of gepensioneerde met alleen AOW. Dan moet je de energietoeslag zelf aanvragen bij de gemeente waar je woont.

 

Meer informatie over compensatie energierekening: Rijksoverheid.nl Group 5 Copy 9