Winter woningtips: groene aanslag weghalen

Leestijd: 2 minuten | Tips

Groene aanslag verwijderen

Ook in de winter is het goed je terras, balkon of galerij te onderhouden. Vaak ontstaat dan juist groene aanslag.  Agressieve en chemische middelen zorgen vaak voor verkleuring van de ondergrond. Bovendien komt de groene aanslag sneller terug. Hoe bestrijdt je aanslag op een milieuvriendelijke manier? Kies voor een ‘groene’ methode. Zo laat je geen giftige stoffen achter in je tuin. Het is beter voor de planten, ongevaarlijk voor (huis)dieren en goed voor het milieu. 4 tips voor het weghalen van groene aanslag
:

  1. Schrob met zand - Zand is een uitstekend schuurmiddel. Veeg regelmatig en schrob met wat extra zand op de tegels en warm water, dan verdwijnen mos en algen. Brekerzand is zand dat wordt gebruikt bij het invegen van nieuwe bestrating. Het is vrij scherp waardoor het extra schuurt en daarom perfect om groene aanslag te verwijderen.
  2. Kokend water - Giet kokendheet water over het oppervlak. Schrob daarna het loszittende groen weg en je bent klaar.
  3. Warm water en natuurazijn - Giet een azijn/water mengsel over de tegels en laat dit een paar dagen inwerken. De aanslag verkleurt, daarna kun je het makkelijk wegvegen. Let op: gebruik natuurazijn, geen schoonmaakazijn! Schoonmaakazijn verandert de PH-waarde van de grond en dat vinden de planten niet fijn.
  4. Hogedrukspuit - De snelste en gemakkelijkste manier om van groene aanslag af te komen is de hogedrukspuit. Maar pas op dat je geen voegen en poriën van tegels openspuit, want dan groeit groene aanslag juist snel weer aan. Bij tuintegels kun je het oppervlak van de tegel juist ‘openen’ waardoor groene aanslag meer kans heeft. Let dus op bij welk oppervlak dit wel of niet kan.

Wist je dat..

.. groene waas vooral in de winter ontstaat? Het regent dan meer en er is minder zonlicht, oppervlaktes blijven daardoor langer vochtig.

Voorkom groene aanslag en onkruid

  • Stap 1: Zorg dat het water weg kan lopen
    Een oppervlak is een goede bodem voor alg en mos als er weinig zon komt en het regelmatig onder water staat. Zorg dat water gemakkelijk weg kan.

  • Stap 2: Veeg regelmatig
    Door te vegen, verwijder je zaadjes en mos voordat deze zich vast kunnen zetten op je tegels en er onkruid kan groeien.

 

Groene aanslag veroorzaakt haarscheurtjes in stenen, pannen en dakbedekking. Daar wil je dus snel mee afrekenen!