Challenge
9-1-2024

Revolve wint circulaire renovatiechallenge van de Alliantie

Renovatiechallenge

36 inzendingen, 6 pitches, 1 winnaar: de renovatiechallenge was een groot succes! De inzendingen waren van een zeer hoog niveau, dus we moesten echt tijd nemen om het beste idee te kiezen. Maar het is gelukt. Komend jaar gaan we samen met Revolve 12 woningen in Bussum Zuid op een circulaire manier renoveren.

Geen CO2-uitstoot

Bij de Alliantie renoveren we niet alleen woningen, we verduurzamen ook. We willen namelijk in 2050 geen CO2 meer uitstoten. Niet bij het gebruik van de woningen, maar ook niet bij het bouwen en renoveren van woningen. Om dit doel te kunnen halen, moeten we nu al aan de slag.

Nieuwe manieren zoeken

We kunnen natuurlijk verduurzamen zoals we gewend zijn: door te isoleren, de woningen van het gas te halen en door het plaatsen van zonnepanelen. Maar het CO2-probleem lossen we daar niet mee op. Bij de huidige werkwijzen komt alsnog een hoop CO2 vrij. De materialen die we hiervoor inzetten, zijn namelijk (nog) niet CO2-neutraal geproduceerd. Daarom zoeken we naar een nieuwe manier waarbij we verduurzamen met circulaire en/of biobased materialen. Speciaal hiervoor hebben we de renovatiechallenge gelanceerd.

36 goede ideeën, 6 pitches

Uiteindelijk hebben 36 partijen zich ingeschreven voor de challenge. Van startups tot grote partijen; stuk voor stuk hadden ze goede ideeën. Uit deze 36 partijen zijn er zes geselecteerd om een pitch te geven. Hierin kregen ze niet alleen de tijd om hun idee te presenteren, maar ook om verdere vragen te beantwoorden en dieper op de inhoud in te gaan. De zes partijen die hun idee kwamen pitchen waren Revolve, Ooijevaar, Elk Groep, Talen, Dura Vermeer en Coen Hagedoorn.

Startup wint challenge

Ze hebben de challenge gewonnen vanwege hun integrale visie op verduurzaming door maximaal biobased producten te gebruiken en te sturen op carbon based design. En dat met een ontzettende snelle doorlooptijd waarbij de bewoners ‘maar’ drie dagen overlast hebben. De kosten zijn vergelijkbaar met een traditioneel verduurzamingstraject en er is genoeg potentie om verder op te schalen.

Maximaal biobased

Na een pittig keuzeproces heeft Revolve de challenge gewonnen. Revolve is een startup onder de vlag van JAJO, waardoor ze omgeven zijn met ervaring en expertise. Hun doel? 100% geluk, 0% CO2. En dat doen ze volgens het Rethink, Reshape, Revolve proces. Revolve voert de opdracht uit in samenwerking met o.a. zusterbedrijven Janssen de Jong OnderhoudPlus en New Horizon.

En verder...

Nu we een winnaar hebben, begint het werk pas echt. We gaan nu een bouwteam vormen en het concept gezamenlijk verder uitwerken.