Duurzaamheid
3-5-2023

Succesvolle proef met blauw-groene Resilio daken

resilio blauw-groene daken

Hoe voorkomen we wateroverlast in de stad na een heftige plensbui? En hoe houden we woningen in de zomer op een duurzame manier koel? Bijvoorbeeld met de slimme blauw-groene Resilio daken. Het grootschalige onderzoek in Amsterdam is afgerond en de cijfers zijn veelbelovend.

Een miljoen liter water

Op de daken van onze woningen aan de Java- en Makassarstraat in Amsterdam legde Resilio blauw-groene daken aan. Juist hier, omdat in de Indische Buurt de kans op wateroverlast en schade bij heftige plensbuien groot is. De daken vingen in 2022 bijna 1.000 kubieke meter aan water op. Dat is 1 miljoen liter water. Oftewel 100.000 huis-tuin-en-keukenemmers. De helft van dit water is opgenomen door de groene daken en verdampte op natuurlijke wijze. De andere helft ging naar het riool. Uiteraard alleen op momenten dat het droog was en het riool het water aankon.

 

De voordelen van blauw-groene daken

1. Waterberging: daken die water opvangen en opslaan.

2. Verkoeling: de combinatie planten en water zorgt voor verkoeling op warme dagen.

3. Biodiversiteit in de stad: door het extra water blijven de planten groen. 


Het effect van blauw-groene daken

Blauw-groene daken hebben de bijzondere eigenschap dat ze regenwater kunnen opvangen. Meer dan ‘gewone’ groene daken. Dit komt doordat onder groene laag van planten een opvangsysteem schuilgaat. Met een slimme klep kunnen ze afhankelijk van de weersvoorspelling water lozen. Dit voorkomt natte voeten op straat. Een ander voordeel zijn de planten op het dak. In combinatie met het water zorgen de planten voor verkoeling op warme dagen. Ook voor de biodiversiteit in de stad zijn deze daken goed. Door het extra water groeien de plantjes beter en blijven ze langer groen.  

 

Dure oplossing

Naast de vele voordelen kleeft er ook een nadeel aan deze daken. Het is voorlopig een dure oplossing om de klimaatverandering in de stad tegen te gaan. Daarom kijkt het innovatielab van de Alliantie ook naar alternatieven. We kijken met partners per gebied naar de ideale combinatie van oplossingen.