Duurzaamheid
Data en digitalisering
26-3-2024

Bewoners besparen zo’n 10% energiekosten met homii

Inzicht in verbruik blokverwarming

Dankzij een samenwerking met homii kregen bewoners met blokverwarming inzicht in hun energieverbruik. Aan deze proef namen 160 senioren deel. Met het inzicht in het verbruik bespaarden zij gemiddeld zo’n 10% aan energiekosten.

Energie-startup

Homii is een energie-startup in Nederland. Met behulp van een algoritme voorspellen zij het energieverbruik en de energiekosten heel accuraat. Bewoners krijgen vervolgens in een online omgeving inzicht in het warmteverbruik bij blokverwarming.

Inzicht zorgt voor besparing

Bijna een jaar na de proef maken we de balans op. De Alliantie is blij verrast met de uitkomsten. Ook voor oudere bewoners biedt het portaal duidelijk meerwaarde, wat direct een gunstig gevolg heeft voor de portemonnee van de bewoner. Innovatiestrateeg Jan Theunissen: “We vinden het heel belangrijk om te innoveren, zodat we ook bewoners met blokverwarming inzicht konden geven in hun stookkosten. Hierdoor veranderen bewoners echt hun stookgedrag en dat is goed voor hun portemonnee én het klimaat."

Opschalen

De Alliantie wil in 2024/2025 een groot deel van haar bewoners met blokverwarming inzicht in het energieverbruik gaan geven via homii. Arnon Kadouch van homii: "Wij zijn onwijs blij dat de Alliantie na een succesvolle pilot heeft besloten op te schalen. De Alliantie heeft als launching partner een onmiskenbare rol gespeeld in de opstartfase van ons bedrijf. Met deze opschaling onderschrijft de Alliantie ook dat de markt toe is aan verandering en dat het gebrek aan inzicht en grip op de kosten bij gebouwen met blokverwarming niet meer van deze tijd is."

Vervolg

Alle bewoners met blokverwarming ontvangen binnen een jaar een bericht. Zo krijgen ook zij grip op het energieverbruik. Dit betekent dat bewoners:

  • een wekelijkse update van de verwachte stookkosten in euro’s ontvangen; 
  • een voorschot monitoring krijgen: bijbetalen of niet;
  • een heldere splitsing zien: op welk deel heb ik invloed op en welk deel niet.

 

Bekijk meer innovaties op onze Innovatiehub

Duurzaam wonen

Sneller, slimmer en duurzaam bouwen is alleen mogelijk als we innoveren en digitaliseren. Dat doet de Alliantie volop, want alleen dan is het mogelijk om onze 55.000 woningen in 2050 energieneutraal te krijgen én om meer woningen te creëren. We kunnen dit niet alleen. Daarom werken we samen met start-ups en andere partijen, zoals homii.