Duurzaamheid
Bouw
8-4-2024

Revolutionaire samenwerking: de Alliantie en partners testen met isolatie van schimmel

FC-isulation innovatieve gamechanger in isolatie

Deze maand starten we met een revolutionaire samenwerking in duurzame isolatie. De Alliantie gaat samen met dakpartner Consolidated experimenteren met de isolatieplaten van FC-insulation. Het gaat om isolatie gemaakt van Mycelium, een natuurlijke schimmel.

CO2-neutrale isolatie

Als corporatie streven we continu naar betere, duurzamere en innovatievere oplossingen. Daarom dagen we de markt uit om met ons mee te bewegen. Het resultaat? Een revolutionaire samenwerking met FC-insulation, pioniers in duurzame isolatie-oplossingen. Hun geavanceerde isolatieplaten zijn vervaardigd uit Mycelium. Dit is een natuurlijke schimmel. Dit innovatieve materiaal is 100% CO2-neutraal en slaat bovendien langdurig CO2 op. Dit is winst voor zowel het milieu als de prestaties van onze gebouwen.

Duurzame alternatieven

Met FC-i, gemaakt van reststromen uit de bosbouw, tuinbouw en voedselketens, betreden we een nieuwe dimensie in energieneutraal denken. Deze circulaire biocomposiet voldoet niet alleen aan het Bouwbesluit, maar opent ook de deur naar duurzame alternatieven op het gebied van isolatie. Niet alleen voor daken, maar ook voor gevels en spouwen.

Testen in living lab

Samen met Consolidated en FC-insulation onderzoeken we in de praktijk hoe het product presteert. In ons zogenaamde living lab gebruiken we sensoren en vergelijken de data met andere woningen op dezelfde locatie. Het geeft ons informatie over de prestatie van Mycelium bij hoge vochtigheid, kou en hitte. Op basis van de resultaten besluiten we of we opschalen of niet.

Innovatie

Sneller, slimmer en duurzaam bouwen is alleen mogelijk door te innoveren en digitaliseren. Dat doet de Alliantie volop, want alleen dan is het mogelijk om onze 55.000 woningen in 2050 energieneutraal te krijgen én om meer woningen te creëren. We kunnen dit niet alleen. Daarom werken we samen met start-ups en andere partijen. We nodigen partners uit om mee te doen en bieden een proeftuin om prototypes (door) te ontwikkelen.