Drone-inspecties

Razendsnel en gedetailleerd woningen inspecteren

Onderhouden van woningen brengt nogal wat met zich mee. Want hoe kan je bepalen welk onderhoud er nodig is? De drone helpt ons hier tegenwoordig bij. Deze inspecteert de woningen, maakt er foto’s van en zorgt ervoor dat onze partners precies kunnen zien welk onderhoud er nodig is. En dat ook nog eens razendsnel.

De uitdaging

Bij het bezit van woningen komt niet alleen de verhuur kijken, maar ook onderhoud. En dat is essentieel voor een fijne woonomgeving. Daarom houden wij grip op de staat van al onze woningen. Dit is alleen niet eenvoudig: we hebben duizenden woningen die allemaal geïnspecteerd moeten worden. Daarnaast treedt ook slijtage op aan plekken die we met het blote oog niet kunnen zien, zoals het dak. Hoe kunnen we snel én secuur onze woningen inspecteren? En hoe zorgen we ervoor dat de informatie die we ophalen direct bij de juiste partners terechtkomt, zodat zij snel aan de slag kunnen?

De innovatie

Vroeger inspecteerden we al onze woningen te voet: we gingen langs en maakten foto’s met onze telefoon. Dit kost natuurlijk ontzettend veel tijd. Maar dat is niet het enige nadeel; ook de kwaliteit van de foto’s is niet om over naar huis te schrijven. Je wilt tenslotte inzoomen op specifieke plekken, en dat lukt vaak niet met een telefoon-foto. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een innovatie die al deze problemen tackelt. De uitkomst? Een drone.

Met een drone kunnen wij gemakkelijk op plekken komen waar je wandelend niet komt. Zo maken we tegenwoordig hele gedetailleerde foto’s van zwakke plekken in daken. Dit zorgt ervoor dat we heel specifiek problemen kunnen detecteren. Daarnaast gaan inspecties een stuk sneller, waardoor we in korte tijd een volledige straat of wijk kunnen inspecteren.

De drone maakt meerdere foto’s van een pand of woning, die we vervolgens uploaden in een online tool genaamd Spotr. Hier kan je de gevel van de straat- en tuinkant zien. Ook het dak is tot in detail te inspecteren. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de privacy van de bewoners. Zo worden alleen de woningen van de Alliantie in beeld gebracht, worden ramen, personen en kentekens vervaagd en worden bewoners vóór inspectie op de hoogte gesteld.

Om met drones te kunnen vliegen, hebben we drone-piloten nodig. Daarom is één van onze conditiemeters, Paul, omgeschoold tot volwaardig dronepiloot. Hij doet alle drone-inspecties.

De oplossing

Het grootste voordeel van de drones ten opzichte van de oude methode is dat we veel tijd besparen met de inspectie. Dit gaat zo’n twee keer zo snel als wanneer we woningen te voet inspecteren. Hierdoor is de kans op achterstallig onderhoud kleiner. Daarnaast kunnen we nu ook gedetailleerde inspecties van plekken doen die te voet niet goed te zien zijn. Doordat de drone is uitgerust met een zogenoemde RTK, kunnen we achteraf ook precies zien waar de foto’s zijn genomen.

Op dit moment is Paul de enige dronepiloot bij de Alliantie. Dit geeft ons de ruimte om de werkwijze verder te verbeteren waardoor we nog efficiënter en beter kunnen werken. Ook onderzoeken we hoe we nog specifieker informatie op kunnen halen voor onze partners die bij onderhoud en/of renovatie betrokken zijn.

Alle data die we verzamelen, plaatsen we in de tool van Spotr. Deze tool is ook beschikbaar voor onze partners. Op de achtergrond is Spotr nog constant in ontwikkeling, waardoor we steeds meer data kunnen toevoegen. We blijven dus continu innoveren op verschillende vlakken, om de inspecties verder te optimaliseren.

Dit project doen we samen met:

Zelf een innovatief idee?