Flatmate

Plug-and-play energiebesparende warmtewisselaar voor in de douche

Energie wordt duurder en schaarser. Daarom zoeken we naar manieren om energie te besparen. Dat kan bijvoorbeeld door de energie die we gebruiken efficiënter in te zetten. Eén van de plekken in huis waar veel energie verloren gaat, is de douche. We verbruiken heel wat gas om het douchewater te verwarmen, terwijl dit bijna direct weer in het riool verdwijnt. Hoe kunnen huurders in nieuwe en bestaande woningen dit kostbare water slimmer inzetten?

De innovatie

Sanura heeft hier een mooie oplossing voor bedacht, namelijk de Flatmate. Dit is een plug-and-play warmtewisselaar voor onder de douche. Deze simpele, duurzame oplossing is op de meeste douchekranen aan te sluiten en past in bijna elke doucheruimte. De Flatmate gebruikt het warme water dat normaal in het doucheputje verdwijnt om het koude douchewater op te warmen. Hierdoor heb je minder heet water nodig om dezelfde douchetemperatuur te bereiken. Een aantal van onze huurders kreeg de kans om de Sanura thuis te gaan testen.

Met behulp van hun bevindingen is de warmtewisselaar verder doorontwikkeld.

Sanura 160921 FOTO 24

De oplossing

Dankzij de simpele installatie van de Flatmate bespaar je vanaf het eerste gebruik al heel wat energie. Het rendement loopt zelfs op tot 35%. Een gemiddeld gezin kan zo tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen.

Aangezien de Flatmate eenvoudig te installeren is, willen we het als een dienst aan onze huurders gaan aanbieden. Voor ongeveer € 4 per maand haalt een huurder een Flatmate in huis. Met een gemiddelde levensduur van 15 jaar kunnen wij zo de investering terugverdienen. Hoe meer interesse er is, hoe meer Flatmates we kunnen afnemen. Dit kan ervoor zorgen dat de maandprijs voor de huurder daalt.

Dit project doen we samen met:

Zelf een innovatief idee?