Wat doen we?

Enneüs Heermalezing

De Alliantie organiseert jaarlijks de Enneüs Heermalezing, die vernoemd is naar de staatssecretaris die eind jaren ’80 de volkshuisvesting ingrijpend veranderde. De eerste lezing vond plaats in 2002 en gedurende de eerste tien jaar zijn allerlei onderwerpen verkend die konden worden opgehangen aan de kapstok ‘publieke taken in private organisaties’. Vanaf 2012 richt de lezing zich minder op de bestuurlijke verhoudingen en meer op de verbinding tussen publiek en privaat in de praktijk. Onder de titel ‘Werken aan maatschappelijke waarde’ hoopt de Enneüs Heermalezing een bijdrage te blijven leveren aan het maatschappelijk debat.

Enneüs Heermalezing adresseert duurzaamheid
‘Daadkracht voor Duurzaamheid’ luidt de titel van de 16e Enneüs Heermalezing die dit jaar op donderdag 2 november plaatsvindt. Marjan Minnesma, directeur van de stichting Urgenda, die initiatieven ontwikkelt voor een versnelde transitie naar een duurzame samenleving, spreekt de lezing uit. Zij gaat in op de nog steeds onderschatte urgentie van verandering en op alle initiatieven die laten zien dat transitie wel degelijk mogelijk is.

Marjan_Minnesma.jpg

Marjan Minnesma

Vanuit de academische wereld zijn twee korte reflecties op de lezing te horen. Filosoof prof. dr. Herman Philipse gaat kort in op de mechanismen die aan het werk zijn, waardoor burgers en overheden – ondanks de urgentie – onvoldoende in actie komen. Hoogleraar duurzaam ondernemen, prof. dr. Jan Jonker, reflecteert op de benodigde transformatie van ons economisch systeem.

De lezing is in een nieuw jasje gegoten met een nieuwe locatie en een nieuwe presentator. Inge Diepman neemt de presentatie op zich en leidt na afloop van de lezing een ‘reflectiegesprek’ tussen Minnesma, Philipse en Jonker. Vanuit onze vaste locatie op Landgoed Zonnestraal in Hilversum, verhuizen we dit jaar naar een geheel duurzame locatie in Amsterdam.

Wat blijft is de essentie van de Enneüs Heermalezing: een lezing over een thema dat ertoe doet met een goed gesprek na afloop.

Genodigden ontvangen een persoonlijke uitnodiging per e-mail.

Kijk hier naar het filmpje van de lezing van vorig jaar.

Vorige lezingen: