Baak Zuid

35 nieuwe huurwoningen; vernieuwbouw in voormalig Nonnenklooster en Fröbelschool

De Baak Zuid ligt in de rivierenbuurt in Amsterdam Zuid

De Rivierenbuurt is gebouwd in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. De buurt kenmerkt zich door de ruime opzet en het feit dat de meeste woningen de Amsterdamse Schoolstijl hebben. De straten – welke vernoemd zijn naar Nederlandse rivieren - zijn gevuld met alles van hippe winkels tot buurtslager en -bakker. Het RAI-gebouw en Strand Zuid zijn om de hoek te vinden. Amsterdam Zuid is een gewilde wijk, geliefd bij jong en oud.

De 35 woningen zijn bestemd voor huurders in de leeftijd t/m 27 jaar, 17 woningen worden aangeboden op Woningnet (zie toewijzing), de overige woningen zijn bestemd voor Statushouders en worden direct door de gemeente toegewezen.

Het project valt onder de Amsterdamse aanpak statushouders.

Gemeente Amsterdam heeft, om extra huisvesting voor deze doelgroep te realiseren o.a. een aantal gebouwen verkocht aan de corporaties. Zo ook heeft de Alliantie de Rijn- Vechtsstraat aangekocht. In het voormalige nonnenklooster en fröbelschool worden 35 woningen gerealiseerd in de Sociale huur voor jonge mensen van de leeftijd t/m 27 jaar. Uitgangspunt van de gemeente is dat elke statushouder een Nederlandse buurvrouw of buurman moet krijgen. De helft van de woningen is daarom bestemd voor Statushouders. Alle huurders krijgen een tijdelijk jongeren contract voor 5 jaar.

Woonconcept Rijn- Vechtstraat
De woningen in de Rijn- Vechtstraat zijn zelfstandige woningen. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte (de voormalige kapel) een gemeenschappelijke tuin en een dakterras. Deze bieden ruimte voor ontmoeting en het organiseren van gemeenschappelijke activiteiten. De bewoners hebben de gelegenheid elkaar te leren kennen, elkaar te helpen en een community te vormen. Hiervoor investeert de Alliantie extra in het sociaalbeheer en heeft Academie van de Stad gevraagd de community-vorming te coördineren. Om deze woonvorm tot een succes te maken zijn gemotiveerde mensen nodig. Voor dit complex geldt een speciale selectieprocedure (zie hieronder bij Toewijzing). 

Huurwoningen
De Alliantie biedt verschillende soorten huurwoningen aan in Rijnstraat/Vechtstraat. Het zijn zelfstandige woningen en de woningen hebben geen privé buitenruimte.
18 woningen worden direct toegewezen aan statushouders door de gemeente.
17 woningen worden in de Sociale huur verhuurd en aangeboden via Woningnet.
Deze 17 woningen hebben een woonoppervlak tussen de 30m2 en 45m2. Het zijn 6 studio’s en 11 2-kamerappartementen.

Toewijzing
Deze sociale huurwoningen van de Alliantie worden toegewezen  aan huurders in de leeftijdsklasse tot en met 27 jaar. Zij krijgen een tijdelijk jongeren contract voor 5 jaar.
5 woningen zijn bestemd voor huurders onder de 23 jaar en 12 woningen voor huurders in de leeftijdscategorie van 23 tot en met 27 jaar.
De woningen zullen in week 43 geadverteerd worden op Woningnet. De woningen zullen volgens planning in het eerste kwartaal van 2020 worden opgeleverd. Het belastbaar huishoudinkomen mag maximaal € 38.035 per jaar zijn (prijspeil 2019).

LET OP: De Alliantie kan geen huurcontract aangaan als je op het moment van oplevering (volgens planning eerste kwartaal 2020) inmiddels 28 jaar of ouder bent.
Er komen twee advertenties op woningnet:
1 advertentie voor de leeftijdscategorie 18 tot en met 22 jaar
Adressen: Vechtstraat 90G, 90R, 92C, 92P, 94K 
1 advertentie voor de leeftijdscategorie 23 tot en met  27 jaar
Adressen: Vechtstraat 90A, 90C, 90D, 90K, 90M, 92E, 92G, 92K, 92M, 94B, 94D, 94F

Als je op de advertentie reageert, betekent het dat je een van de woningen accepteert. Je reageert dus niet op een specifieke woning, maar mocht je in aanmerking komen dan krijg je een van de woningen toegewezen. Onderling ruilen is niet mogelijk.

Voorwaarden
De woningen in Rijn- Vechtstraat zijn voor één persoon. Een beperkt aantal woningen zijn echter ook geschikt voor stelletjes. Kandidaten krijgen een vijfjarencontract aangeboden. Dit is een tijdelijk contract voor jongeren waarmee je inschrijfduur bij Woningnet doorloopt. Na vijf jaar moet je zelf een andere woning hebben gevonden. Let op: Op het moment van oplevering van de woning (planning eerste kwartaal 2020) mogen kandidaten de leeftijd van 28 niet hebben bereikt.

Aanmeldprocedure
Voor dit project geldt een speciale aanmeldprocedure, waarbij aanwezigheid op een informatieavond verplicht is en waarbij je wordt gevraagd een motivatie te schrijven.

De woningen worden aangeboden op woningnet, woningnet Regio Amsterdam: https://www.woningnetregioamsterdam.nl.

Heeft u vragen over de verhuur of de woningen dan kunt u via emailadres Baakzuid@de-alliantie.nl  contact opnemen met de Alliantie.

De woningen zijn inmiddels geadverteerd en verhuurd via Woninget.

Wat zien wij voor ons:

  • Bewoners die gemiddeld een uur in de week tijd hebben voor de community;
  • Bewoners die leuke ideeën hebben voor activiteiten in de community;
  • Bewoners die behulpzaam en sociaal betrokken zijn.

 Zie voor meer informatie over community en community Builders

Opdrachtgever de Alliantie Amsterdam
Architect DAMAST Architects Amsterdam
Aannemer Etro Vastgoedzorg Wormerveer

Op zoek naar een woning?

Ga naar woning zoeken