AQ16

Algemeen

Nieuwbouw

AQ16 ligt in de oude Indische buurt in stadsdeel Amsterdam Oost. Het is een aantrekkelijke en gezellige buurt met veel (culturele) voorzieningen, dichtbij het centrum van Amsterdam. Er woont een verscheidenheid van bewoners in de Indische buurt.

Project AQ16

AQ16 is een project aan de Borneo-, Madura- en Sumatrastraat. Het gebouw wordt vanaf juni van 2020 gesloopt. We verwachten dat de nieuwbouw start in oktober 2020 en dat de nieuwe woningen eind 2022 klaar zijn. In plaats van verouderde woningen, komen in de nieuwbouw 118 nieuwe sociale huurwoningen en op de hoeken drie bedrijfsruimten. De woningen op de begane grond hebben een voordeur aan de straat. De woningen op de verdiepingen daarboven zijn bereikbaar met een lift en hebben aan de achterkant een voordeur aan de galerij. Het gebouw krijgt drie trappenhuizen met elk een lift. Het gebouw is daarom geschikt voor ouderen. Ook maken we één rolstoelgeschikte gezinswoning.

Duurzame woningen

De woningen worden heel duurzaam en zijn aangepast aan de nieuwste eisen voor duurzaamheid. Er komt geen gasaansluiting. De warmte voor de verwarming en warm water komt van een collectieve warmte-koude-opslag (WKO). Ook komt er een warmte terugwin installatie (WTW) voor de ventilatie van de woningen. Daarnaast komt er driedubbel glas en leggen we het dak vol zonnepanelen. Met verschillende maatregelen hebben de woningen straks aan een EPC van 0,2.

Vernieuwing Indische buurt

In 2002 begon de Alliantie, in samenwerking met stadsdeel Oost, met de vernieuwing van haar woningen en het verbeteren van de buurt. We hebben veel kenmerkende gebouwen opgeknapt en vernieuwd. De openbare ruimte werd aangepakt door de gemeente. AQ16 is het laatste project van onze uitgebreide vernieuwingsopgave van 1.850 woningen.

In 2007 sloten de corporaties het “Convenant Vernieuwing Indische buurt” met stadsdeel Oost. Hierin staan afspraken over het opknappen van de Indische buurt. Sinds iedereen de schouders eronder heeft gezet, verandert de buurt in positieve zin. De tevredenheid van de inwoners over de buurt neemt jaar na jaar toe. In de jaarlijkse peiling van de gemeente Amsterdam blijkt dat de bewonerstevredenheid nu een van de hoogste van de stad is.

Opdrachtgever De Alliantie Amsterdam
Architect M3H Amsterdam
Aannemer Vink Bouw  

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Op zoek naar een woning?

Ga naar woning zoeken