AQ15 en 18

AQ15 en AQ18

AQ15 - (Madurastraat 41,43,45,49,51)

AQ15.jpg

AQ18 - (Borneostraat 80 t/m 90, Madurastraat 92 t/m 102)

AQ18_3.jpg

In de renovatie projecten AQ15 en AQ18, in de Indische buurt realiseert de Alliantie: 
AQ18: 41 sociale huurappartementen
AQ15: 20 sociale huurappartementen
Liggend aan de Madurastraat en Borneostraat
Met een gebruikersoppervlakte van variërend tussen de 50 m2 – 75 m2

Maatregelen renovatie
Het complex is ruim 30 jaar geleden voor het laatst gerenoveerd. De toen aangebrachte voorzieningen zoals keukens en badkamers zijn inmiddels aan vervanging toe. Sinds de bouw zijn
er geen structurele verbeteringen aan het binnenklimaat aangebracht. Dit noemt men bouwfysische verbeteringen. Veel bewoners hebben dan ook te maken met ernstige overlast veroorzaakt door vocht, tocht, schimmelvorming en geluid.

Wat is er nodig aan onderhoud?
Over het algemeen is er veel achterstallig onderhoud dat urgent aangepakt moet worden. Dakbedekkingen, dakaansluitingen, dakgoten, dakkapellen en dakramen zijn in slechte staat en
veroorzaken veel lekkages. Deze onderdelen worden met de renovatie hersteld of vervangen. De badkamers en keukens zijn in veel gevallen verouderd. Er is nauwelijks natuurlijke ventilatie. De aanvoer van frisse lucht en afvoer van vochtige lucht door ramen en ventilatieroosters is beperkt. Hierdoor ontstaat veel schimmelvorming in badkamers en naastgelegen ruimten. Door het plaatsen van mechanische ventilatie wordt deze situatie verbeterd. Er worden speciale ventilatormotoren geplaatst die via luchtkanalen en ventilatieroosters lucht wegzuigen uit de ruimte. De badkamers en keukens worden allemaal vernieuwd.

De oude riolen worden vervangen. De fundering van de panden wordt hersteld, omdat de huidige fundering verzakkingen vertoont. Specifiek voor AQ18 geldt dat de bestaande kunststof kozijnen in de voorgevel worden behouden. De kozijnen in AQ18 en het bijbehorende hang- en sluitwerk worden nagekeken en waar nodig hersteld.

Algemene verbeterpunten AQ15 & AQ18
Hieronder worden de verschillende ingrepen omschreven die tijdens de renovatie worden
uitgevoerd.

Isolatie
1. Vloerisolatie
Alle vloeren worden geïsoleerd om warmteverlies te beperken. Dit noemt men thermische isolatie. Op de begane grond worden de nieuwe betonnen vloeren voorzien van isolatie. De vloeren op de verdiepingen worden van onderaf geïsoleerd door het plafond eronder te isoleren. Dit werkt ook als isolatie tegen geluid (geluidstechnische isolatie). Om geluidsoverlast verder te verminderen, worden de vloeren in de woning voorzien van zogenaamde zwevende dekvloeren. Deze extra vloerplaat heeft aan de onderkant een zacht materiaal dat contactgeluid sterk verminderd.

2. Gevelisolatie
De voor- en achtergevels bestaan nu alleen uit metselwerk zonder luchtspouw en isolatie. Een luchtspouw is een luchtlaag tussen buiten- en binnenmuren. Door de gevels te isoleren wordt de woning comfortabeler, blijft deze langer warm in de winter en koeler in de zomer. De voorgevel wordt voorzien van een geïsoleerde voorzetwand. Dit is een wand die bestaat uit een metalen raamwerk met isolatie. De wand wordt afgewerkt met gipskartonplaten. De achtergevel wordt van buitenaf geïsoleerd en wordt met buitenstucwerk afgewerkt. Met buitenstucwerk wordt bedoeld dat er een pleisterlaag wordt aangebracht op de achtergevel.

3. Plafonds
De huidige plafonds in de woning worden vervangen door geïsoleerde plafonds. De isolatie vermindert het geluid en werkt brandwerend. De plafonds worden afgewerkt met een korrelstructuur (spack-spuitwerk).

4. Deuren
Er worden nieuwe woningtoegangsdeuren geplaatst met inbraakwerend hang- en sluitwerk dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een methode om de veiligheid in en om de woning te verbeteren. Bouwdelen die volgens de voorschriften van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) zijn beveiligd, hebben tot 90% minder kans op een inbraak.

5. Ramen
De nieuwe ramen worden voorzien van HR++ glas. Deze nieuwe beglazing isoleert beter dan de huidige beglazing. De voorgevelkozijnen van AQ18 worden niet vervangen.

Installaties
1. Centrale verwarming
De meeste woningen hebben op dit moment een geiser voor warm water en een gaskachel als verwarming. Deze zogenaamde openverbrandingstoestellen zijn gedateerd en niet comfortabel. Daarom krijgen de woningen centrale verwarming. Dit is een installatie met een hoogrendementsketel (gesloten systeem) en radiatoren. Deze installatie is voor warmwater en verwarming. De verwarming is te bedienen door middel van een thermostaat die in de woonkamer geplaatst wordt.

2. Mechanische ventilatie
Goed ventileren draagt bij aan een gezond binnenmilieu. De woningen worden voorzien van een afzuigunit die met een drie-standenschakelaar te bedienen is. Deze schakelaar wordt in de keuken boven het aanrecht geplaatst. Afhankelijk van het type woning wordt de afzuigunit met de ventilatiemotor in een berging geplaatst of boven het plafond uit het zicht. Mechanische afvoer zorgt voor voortdurende luchtafvoer in huis. Schone lucht komt dan vanzelf binnen via open ventilatieroosters die in de (nieuwe) kozijnen zitten en via open ramen.

3. Elektrische installatie
De elektrische installatie in de woning wordt vernieuwd; de hele bedrading wordt vernieuwd en er komen nieuwe stopcontacten, lichtpunten en schakelaars. Daarnaast wordt de meterkast vernieuwd en het aantal groepen uitgebreid, zodat deze voldoet aan de huidige eisen.

Verbetering woningindeling
De huidige indeling van de woningen is niet ideaal. De meeste woningen hebben een zeer kleine douche/wc. De meeste slaapkamers zijn klein, er is onvoldoende ruimte voor het plaatsen van een tweepersoonsbed en kasten. De volgende ingrepen worden gedaan om een betere woningindeling te maken:

1. Volgens het gewenste programma voor dit project en volgens het Programma van Eisen van de Alliantie worden de woningen opnieuw ingedeeld (gewijzigde plattegronden);
2. Volgens het programma voor dit project wordt bij een aantal panden de derde verdieping
met een gedeelte van de zolder samengevoegd;
3. De woning krijgt een nieuwe indeling en wordt aan de binnenkant vernieuwd. De badkamer
en de keuken worden vernieuwd;
4. De balkons worden vernieuwd en 1,5 meter diep gemaakt.

Afwerking
De woningen worden aan de binnenkant netjes afgewerkt. De woning scheidende muren in een woonkamer en slaapkamer worden voorzien van een geïsoleerde voorzetwand tegen geluid. Met woning scheidende muren worden muren tussen woningen bedoeld en muren tussen woning en trappenhuis. De wanden worden behang klaar opgeleverd en de plafonds worden voorzien van een korrelstructuur (spack-spuitwerk). Om dit te kunnen doen worden de woningen gestript. Dit betekent dat ze volledig leeggehaald worden. Alleen het casco blijft staan; de woning scheidende muren en de balklagen met werkvloer. Dit is nodig om (indien aanwezig) asbest te verwijderen, plafonds te vervangen en om isolatie aan te brengen op vloeren en wanden. De woning wordt dus compleet opnieuw opgebouwd.

Energielabel
De woningen zijn na de renovatie energiezuiniger door de eerder genoemde isolerende maatregelen. De woningen krijgen hierdoor een minimaal energielabel B en maximaal energielabel A.

Ligging
De renovatieprojecten liggen op een hele gunstige locatie vlakbij de Insulindeweg (snelle route naar de A10), dichtbij het Muiderpoortstation en om de hoek van de Javastraat. Het is maar 10 minuten fietsen of trammen naar het centrum. Zie ook https://www.de-alliantie.nl/over-de-alliantie/projecten/amsterdam/indischebuurt/algemeen/ voor verdere informatie over de vernieuwing van de Indische buurt.

Oplevering
De verwachte oplevering vindt gefaseerd plaats in het vierde kwartaal van 2017.
De sociale huurwoningen worden eerst aangeboden aan herhuisvestingskandidaten vanuit vernieuwingsprojecten van de Alliantie. Indien er nog woningen overblijven dan worden deze aangeboden via www.woningnetregioamsterdam.nl. Om te kunnen reageren op de sociale huurwoningen moet men ingeschreven staan als woningzoekende.

Opdrachtgever de Alliantie Amsterdam
Architect B & V Raadgevend Ingenieurs Amsterdam
Aannemer AQ18 Bouwmaatschappij Buitenhuis B.V. Landsmeer
Aannemer AQ15 Intersell B.V. Amsterdam

%MCEPASTEBIN%

Op zoek naar een woning?

Ga naar woning zoeken