Doorstroming op de woningmarkt betekent dat een huishouden verhuist van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee vrij voor anderen. Door één verhuizing komt vaak een hele verhuisketen op gang. In Eemnes moeten mensen lang wachten voordat ze een passende woning vinden. Doorstroming is – naast het bouwen van woningen – dé manier om de woningmarkt in beweging te krijgen. 

Om deze beweging in de woningmarkt op gang te krijgen, zijn er door de gemeente Eemnes en de Alliantie een aantal doorstroomregelingen opgezet. Met deze regelingen kan je makkelijker de stap maken naar een huis dat beter bij je past.

- Word je huis of tuin te groot?
- Wil je misschien kleiner – of gelijkvloers – wonen, maar kun je wel wat hulp gebruiken?

 1. Wooncoach

Huurders van 65 jaar en ouder van de Alliantie kunnen gratis hulp en advies krijgen van een wooncoach. Wooncoach Christine Buist helpt je bij het vinden van een woning die bij je woonwensen en levensfase past. Immers, niet al onze woningen zijn geschikt om comfortabel oud in te worden. De wooncoach bekijkt samen met je hoe het anders kan. Woon je al prettig en veilig? Dan is deze maatregel niet voor jou van toepassing.

 1. Van Groot Naar Beter (VGNB) regeling, verhuisvergoeding en woonlastengewenning
  A) Voorrang
  Huurders die een grote woning in Eemnes achterlaten, krijgen voorrang op een kleinere, vaak beter passende huurwoning in deze gemeente. Je komt in aanmerking voor de Van Groot Naar Beter regeling als je een sociale huurwoning in Eemnes achterlaat met minimaal 4 kamers en verhuist naar een kleinere woning met maximaal 3 kamers.

  De regeling geldt niet voor huurders die:
  - Verhuizen naar een woning buiten de gemeente Eemnes
  - Een woning buiten de gemeente Eemnes achterlaten
  - Geen hoofdhuurder zijn van de achter te laten woning
  - Een onzelfstandige woning achterlaten
  - Verhuizen naar een onzelfstandige woning
  - Korter dan één jaar wonen in de huidige woning
  B) Verhuiskostenvergoeding
  Huurders die verhuizen via de VGNB-regeling of via directe bemiddeling door de wooncoach, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van de gemeente. Deze regeling, met alle voorwaarden, wordt op dit moment uitgewerkt.
  C) Woonlastengewenning

  Alleen huurders van de Alliantie die gebruik maken van de Groot naar Beter regeling en gezien hun inkomen zijn aangewezen op een sociale huurwoning, komen in aanmerking voor de woonlastengewenning.

  De woonlastengewenning geldt niet voor doorstromers die:
  - Verhuizen naar een woning buiten de gemeente Eemnes;
  - Een woning buiten de gemeente Eemnes achterlaten;
  - Verhuizen naar een onzelfstandige woning;
  - Verhuizen naar een nieuwbouwwoning;
  - Geen hoofdhuurder van de achter te laten woning zijn;
  - Korter dan 1 jaar wonen in de huidige woning

Zie je op tegen hogere woonlasten van de woning naar jouw wens? Als het verschil meer dan € 50,= per maand bedraagt, dan kun je in aanmerking komen voor woonlastengewenning. Je krijgt dan drie jaar lang korting op de huurprijs van de nieuwe woning.

Alle voorwaarden van deze regeling staan op Doorstromingsmaatregelen - Gemeente Eemnes

Op de site Doorstromingsmaatregelen - Gemeente Eemnes vind je alle informatie over deze maatregelen en de juiste formulieren. Op www.woningneteemvallei.nl staat het actuele aanbod van sociale huurwoningen in Eemnes.

Liever een persoonlijk gesprek? Dat kan! Samen met de wooncoach maak je inzichtelijk wat een eventuele verhuizing voor jou betekent, ook op financieel gebied. Je bereikt wooncoach Christine Buist via 088 – 0023200 of via de mail wooncoach@de-alliantie.nl. Christine houdt ook elke dinsdagochtend spreekuur van 10.00 tot 11.00 uur op de Jonkheer C. Roëllaan 17. Ook hier ben je van harte welkom.