Nieuws

Zeverijnstraat Hilversum: energiezuinig, comfortabel en in een nieuw jasje

Na een lange periode van voorbereidingen is Nijhuis Bouw Apeldoorn in opdracht van de Alliantie gestart met de verduurzaming en verbeter werkzaamheden aan de 2 flats aan de Zeverijnstraat in Hilversum. De bouwplaats is ingericht, de bouwlift opgebouwd en de werkzaamheden aan het dak en gevel van de 8 hoog flat zijn zichtbaar. Reden voor de Alliantie en Nijhuis Bouw om samen met de bewoners stil te staan bij dit startmoment, dat als eindresultaat een comfortabele woning met een lager energieverbruik en daardoor lagere maandlasten heeft (eind 2018). 

Constructieve bijdrage van de bewoners

Een ruime meerderheid van de bewoners reageerde enthousiast en gaf een akkoord op het verduurzamings- en verbeterplan van de 216 woningen gelegen aan de Zeverijnstraat. Dit enthousiasme had wel een zorgvuldige en lange aanlooptijd nodig. De Alliantie heeft met het bewonerspanel, in het voorjaar, enkele referentie projecten bezocht en vaak en goed geluisterd naar de wensen en zorgen van de bewoners. Het verduurzamings- en verbeterplan is tot stand gekomen door de positief, kritische maar constructieve bijdrage van de bewoners.

Energiezuinig en comfortabel
Zo wordt al het glas in de woningen vervangen door isolerende HR++ beglazing, wordt de collectieve verwarmingsinstallatie volledig verduurzaamd en gemoderniseerd en worden er zonnepanelen op de daken van de twee woningblokken aangebracht. In de woningen worden tevens individuele watermeters, rookmelders, mechanische ventilatie en CO2 gestuurde ventilatieroosters geplaatst. Daarnaast wordt bewoners de optie aangeboden om de gasaansluiting voor koken te verwijderen en deze te vervangen voor elektrisch koken. Al deze maatregelen bij elkaar resulteren in een mooi energielabel A voor deze woningen. 

Nieuwe indeling en uitstraling
Naast duurzaamheidsmaatregelen wordt er geïnvesteerd in de functionaliteit en uitstraling van het complex. Balkons worden voorzien van balkonvloerophoging, alle balkon- en galerijhekwerken worden vervangen door ‘stoere’ hekwerken en de beide entrees krijgen een volledig nieuwe indeling en vormgeving. De parkeerdekken zijn direct toegankelijk vanuit de entrees. Ook krijgt de openbare ruimte op straatniveau een compleet andere inrichting met en plaatst de gemeente ondergrondse afvalcontainers.