Verduurzamen
Onderhoud
18-5-2022

Bewoners Celzusterenstraat blij met verduurzaming

Bewoners Celzusterenstraat blij met verduurzaming

Na twee jaar is het zover: de verduurzaming van de ruim 100 woningen in de Celzusterenstraat en omgeving (Amersfoort) zit erop. Onder een strakblauwe lucht werd dit gevierd met de bewoners en een frietkar maakt het feest compleet.

Bewoners denken mee

Voor het maken van het plan hebben buurtbewoners meegedacht. Op twee momenten in het project zijn alle bewoners uitgenodigd. De eerste keer was in de zomer van 2019: bewoners konden toen onder het genot van een ijsje vertellen wat zij fijn en minder fijn vinden aan hun woning. De Alliantie en Nijhuis bouw hebben die informatie gebruikt om het plan te maken. Eind november 2019 zijn alle bewoners nog eens uitgenodigd om de concept-plannen te bekijken. Daarna zijn de plannen definitief gemaakt en gaf in de zomer van 2020 ruim 70% van alle bewoners van de huurwoningen akkoord op het plan. Dit is voor de Alliantie en Nijhuis Bouw het bewijs dat het plan goed past bij de verwachtingen die iedereen heeft.

Energie-ambitie

De woningen zijn tijdens de verduurzaming van een gemiddeld energielabel D/E naar een gemiddeld energielabel A gebracht. Dit maakt dat de woningen comfortabeler zijn en de huurders lagere energiekosten hebben. ‘Dit merkten we al tijdens het feestje om de verduurzaming af te sluiten, vertelt Dieuwke Leveling, senior gebiedsontwikkelaar bij de Alliantie. ‘Ik word blij van reacties als ‘Mijn maandelijkse voorschotbedrag is nu al fors naar beneden gegaan’ en ‘Ik ben heel tevreden en merk nu al effect van de isolatiemaatregelen: het tocht echt veel minder en mijn nieuwe voordeur sluit veel beter sluit dan de vorige’. Om dit energielabel te bereiken, is een isolatiepakket aangebracht en was er aandacht voor het verbeteren van de ventilatie en het verhelpen van tocht- en vochtproblemen in de woningen. De bewoners konden tijdens de renovatie in hun woning blijven wonen.

Beschermd stadsgezicht

De woningen in de Celzusterenstraat en omgeving zijn van 1935 en maken deel uit van een beschermd stadsgezicht. De tuindorpachtige opzet, smalle straatjes en behouden historische architectuur maken het beschermde stadsgezicht bijzonder. De woningverbetering wordt dan ook met behoud van de architectuurstijl en historische uitstraling uitgevoerd.