28-01-2021

'Slimme blauw-groene daken' in beeld

Op maandag 25 januari besteedde de NOS aandacht aan RESILIO in verschillende programma’s, in het kader van de Klimaattop. De Alliantie maakt deel uit van het consortium RESILIO. Binnen deze samenwerking gaan we op zoek naar innovatieve toepassingen om beter om te gaan met klimaatverandering. Zo werken we op dit moment aan ‘slimme blauw-groene daken’: daken waarbij we op een slimme manier water opvangen en gedoseerd afvoeren. Op deze manier verwachten we beter met hevige regenbuien om te kunnen gaan. Het opvangen van water op de daken brengt ook nog eens verkoeling als het erg warm is. Bovendien kun je door de continue aanwezigheid van water voor meer divers groen op de daken zorgen. 

Het item van de NOS is gemaakt in de Rivierenbuurt, bij een complex waar wij in het voorjaar de ‘slimme groenblauwe daken’ gaan toetsen in de praktijk. De Hogeschool van Amsterdam en de VU gaan onderzoeken wat de resultaten zijn. Zij onderzoeken ook of de effecten opwegen tegen de kosten. Hun bevindingen bepalen hoe wij verdergaan met deze innovatie.

Wij vinden het belangrijk om als corporatie bij te dragen aan toepassingen waarmee onze woningen en buurten ook in de toekomstige een fijne plek zijn voor bewoners.