14-06-2021

Pilot gestart voor gebruiksvriendelijke en veilige aanvraag huurwoning

Bij de pilot levert een kandidaat-huurder zijn identiteitsbewijs en inkomensgegevens via Datakeeper aan. De Alliantie krijgt de uitslag 'persoon x voldoet wel/niet aan de inkomensnorm', maar ontvangt de gegevens zelf niet. De pilot is begin juni gestart en duurt zes weken.

Datakeeper werkt als een persoonlijke digitale kluis, waarin een consument zijn persoonlijke gegevens - zoals zijn identiteit of inkomen - veilig kan bewaren en delen. Door dataminimalisatie toe te passen zorgt de app dat de organisatie makkelijk, snel en veilig alleen de meest noodzakelijke gegevens van de consument ontvangt.

Datakeeper is getest bij fieldlab experimenten en wordt nu als pilot ingezet voor de Alliantie om te toetsen of de kandidaat-huurder in de inkomensdoelgroep valt. De resultaten van de pilot worden gebruikt om Datakeeper verder te verbeteren en het aanvraagproces voor een huurwoning gebruiksvriendelijker en veiliger te maken. Voordat we deze technologie echt dagelijks kunnen gebruiken, zijn er nog wel wat hobbels te nemen. Zoals het feit dat de overheid ons nu nog verplicht om de inkomensgegevens op te vragen en te bewaren (Europadossier).

cropped-Datakeeper_Logo-1.png

 

Datakeeper: what is it? - YouTube

Meer informatie over Datakeeper.

Datakeeper kan veelzijdig toegepast worden

Bijvoorbeeld voor het bewijs dat je geen corona hebt, voordat je naar een evenement mag. Voor het bewijs dat je geen BKR registratie hebt, voordat je een hypotheek kunt krijgen. Of voor het bewijs van een geldig rijbewijs, voordat je een auto kan huren.