2020

Blije bewoners ontvangen sleutel Lichtpenweg

Op woensdag 8 en donderdag 9 juli kregen de huurders van de sociale huurwoningen op de Lichtpenweg hun sleutel. Bewoner Remco Tol is dolblij: ‘Ik heb de eerste keus gekregen dus voor mij is het helemaal top!’

De Lichtpenweg is een nieuw woonproject in Amersfoort op een unieke plek op bedrijventerrein De Hoef-West. Het is een van de eerste aanzetten tot de transformatie van een multifunctionele kantorenwijk naar een gemengd stedelijk gebied dat goed verbonden is met de directe omgeving. Het is een gebied met ruimte voor wonen, werken, leren en ontspannen.
‘We hebben hier onze nek uitgestoken qua innovativiteit en conceptmatigheid. Het statige, iets grauwe, kantoorgebouw hebben we om weten te toveren naar een fris woongebouw met hippe kleuren. De nieuwe balkons, de indrukwekkende entree en het afwerkingsniveau maken mij trots als ik hiernaar kijk’, licht Alliantie-directeur Joan van der Burgt toe.
In de noordelijke vleugel werd al gewoond: hier heeft de Alliantie 85 kamerwoningen gerealiseerd. De bewoners van deze kamerwoningen delen faciliteiten zoals keuken en sanitaire voorzieningen. Op termijn kunnen de kamerwoningen worden omgebouwd tot sociale huurwoningen. Daarnaast realiseert BPD 100 koopappartementen in de vrije sector van verschillende omvang. Het gemengd wonen op deze bijzondere plek is een goed voorbeeld van de inclusieve samenleving. Een voorbeeld van een gebouw waar de bewoners voor elkaar klaarstaan, elkaars buddy zijn en elkaar helpen in de volgende stap van hun leven. Een magische mix dus.

Bestemming
Doelgroep voor de Lichtenpenweg zijn met name een- en twee persoonshuishoudens en starters. Voor de kamerwoningen is een concept uitgewerkt waarbij jongeren tot 28 jaar een kamer kunnen huren. Hiermee wordt voorzien in een behoefte om jonge woningzoekenden eigen woonruimte te kunnen bieden. Deze transformatie levert een belangrijke bijdrage aan de voorraad sociale huurwoningen. 

Duurzaamheid
De eerste stap in de duurzaamheidsambitie was om van een bestaand kantoorgebouw een nieuw en aantrekkelijk woongebouw te maken. Dat wil zeggen dat de buitenkant van het gebouw inclusief de trappenhuizen en de liftinstallaties niet veranderd is. ‘We hebben er een likje verf op gedaan om het gebouw een frissere uitstraling te geven en er zijn balkons aan de gevel gekomen’, aldus Joan. ‘De tweede stap is dat we de noordelijke vleugel bijna helemaal in tact hebben gelaten. We gaan verder dan de gevraagde norm als het gaat om materialen, energiezuinigheid, groen en water. Het project loopt vooruit op de stad van de toekomst, door de integratie van circulair denken, groen, energiezuinigheid en klimaatadaptieve kenmerken.’
Hergebruik van materialen is ingezet waar mogelijk, zoals het verwerken van sloopafval in betongranulaat. Het hout is FCS gecertificeerd en de nieuwe materialen zijn beoordeeld op een lage milieu-impact. De bewoners hebben separate afvalverzamelplekken voor hun plastic, glas en papier. In september/oktober komen er ondergrondse afvalbakken. Het dak is maximaal ingezet voor de opwekking van zonnestroom en voor de plaatsing van zonnepanelen. De nieuwbouw is aardgasloos gerealiseerd conform BENG-normen met als eindambitie EPC van 0.  

Ligging
De Lichtenpenweg heeft een uitstekende centrale ligging direct tegenover Station Schothorst, aan de fietsroute naar het centrum van Amersfoort en het Waterwingebied. Uitvalswegen zijn vlakbij en in de naastgelegen wijk Zielhorst, gemakkelijk bereikbaar via de spoortunnel, zijn voorzieningen als een supermarkt en wijkwinkeltjes.

Belangrijke bijdrage aan de woningbouwopgave
Met de transformatie van de Lichtpenweg wordt een bijdrage geleverd aan de woningbouwopgave, het oplossen van de kantorenleegstand en het verbeteren van de kwaliteit en leefbaarheid van het gebied De Hoef-West.

Film
Graag delen we de link van het filmpje van de oplevering sociale huurwoningen op de Lichtpenweg: https://youtu.be/pY9UQWLFIr4.

Oplevering sociale huurwoningen Lichtpwenweg.jpg