2020

Bewoners DBA dolblij met nieuw huis in De Molenwiek

Maandag 9 maart was een mooie dag voor Sharon. Ze kreeg die dag de sleutels van haar nieuwe appartement van Eddo Rats, regiodirecteur van woningcorporatie de Alliantie. Sharon gaat samen met achttien andere bewoners met autisme wonen in De Molenwiek in Almere Buiten. Ze worden daarbij begeleid door Stichting DBA.

Foto overhandiging sleutel vlnr Eddo Rats van de Alliantie, Sharon, Els Boon en Debby Vijlbrief van DBA.JPG

De samenwerking tussen de Alliantie en DBA is op een bijzondere manier ontstaan. DBA deed vorig jaar met twee andere zorgpartijen mee aan een prijsvraag voor een woongebouw in Almere Buiten. Een van de cliënten van DBA was bij de presentatie. Hij gaf aan dat hij wel alleen wil wonen, maar graag zijn buren wil kennen. Dat bracht de Alliantie op het idee om cliënten van DBA en ouderen samen te laten wonen in nieuwbouw. Het werd De Molenwiek. Eddo Rats: “Nu De Molenwiek klaar is, wilde ik graag zelf symbolisch de sleutel geven aan de bewoners van DBA. Het is voor ons een heel bijzonder project. Ook omdat we voor het eerst op zo’n grote schaal samenwerken met DBA.”

Droom komt uit

Ook Debby Vijlbrief, directeur van DBA, is enthousiast over de samenwerking met de Alliantie. “Met deze woningen is een droom uitgekomen. Op jezelf wonen met autisme en begeleiding van DBA dichtbij.” DBA huurt twintig appartementen van de Alliantie; één daarvan wordt gebruikt als ontmoetingsruimte. “Deze bewoners kunnen wel alleen wonen, maar hebben wat hulp nodig. Bijvoorbeeld met koken of hun geldzaken. Bij onze cliënten gaat het soms net iets langzamer en zij hebben wat meer moeite met onverwachte situaties. Daarom is het zo prettig dat zij bij elkaar op dezelfde verdieping wonen met ouderen die ook wat minder haast hebben.” Eddo Rats vult aan: “In meer Alliantie-gebouwen wonen verschillende groepen mensen samen, dat werkt goed. Ze kunnen elkaar een handje helpen.”

Wonen in De Molenwiek

Alle bewoners van de 76 nieuwbouwappartementen hebben nu de sleutels gekregen en kunnen aan de slag met klussen en inrichten. In De Molenwiek is het milieu heel belangrijk. De woningen zijn gasvrij. Ze hebben een eigen luchtwarmtepomp en vloerverwarming. Het hele dak ligt vol met zonnepanelen. Ook is er veel aandacht voor hoe de bewoners hier leven. Zo zorgt een beheerder ervoor dat nieuwe bewoners zich er snel thuis voelen.

Omroep Flevoland was er op 9 maart ook bij en interviewde een van de bewoners met autisme en Debby Vijlbrief. Bekijk deze leuke reportage op de website van Omroep Flevoland

Foto De Molenwiek.JPG