2019

Woningcorporaties staan op tegen woningnood

Met meer dan 180 andere woningcorporaties dienen we bezwaar in tegen de verhuurderheffing, een extra belasting op sociale huurwoningen die woningcorporaties betalen naast andere belastingen. Zij willen de 1,7 miljard aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de staat inzetten voor de volkshuisvesting.

Woningnood

In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. Ook in onze regio’s zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden. Daarnaast is dit geld  nodig om de woningen te onderhouden en verduurzamen. “Geld van onze huurders is bedoeld om nieuwe woningen van te bouwen, en om woningen te onderhouden en te verduurzamen. Kortom, voor onze huurders en woningzoekenden. Niet om de staatskas aan te vullen”, licht Rob Haans, bestuurder bij de Alliantie, toe.

Belasting

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.

Bezwaar

Dus maken de woningcorporaties principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt. Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen. Deze verhalen zijn te lezen op de website wooncrisis.nl.

Ik wil een huis.JPG